ßßß Cookit - przepis na Wszystkie hamburgery smakują tak samo i polecam je dzieciom ?!

Wszystkie hamburgery smakują tak samo i polecam je dzieciom ?!

nazwa

Składniki

Wykonanie

Otrzymałam spory czas temu broszurę, opisującą skrupulatnie produkcję żywności dla sieci McDonald's. Przymierzałam się do niej długo wmawiając sobie, że chyba niewiele mnie już zaskoczy, jeśli po raz kolejny przeczytam o fenomenie maka.
Najpierw pooglądałam obrazki, fotografie, infografiki. Wszystko po prostu do schrupania. Jednak zajrzałam głębiej.
Rozdział 1- traktuje o mięsie
OSI FOOD SOLUTION - koło Ostródy, największy partner, zajmuje się mięsem
powstanie hamburgera to 4 etapy
1 etap- przyjęcie surowca, badane przez weterynarzy, w temp.do 7 st.C
2 etap- rozdrabnianie, mielenie i (UWAGA!) dobieranie mięsa aby zawarty w nim tłuszcz nie przekroczył 20% masy
3 etap- formowanie i zamrażanie, głębokie zamrożenie
4 etap- magazynowanie
LABORATORIUM- ocena organoleptyczna na podstawie grillowania mięsa, uzyskania temp. 70 st.C
Na koniec zostawiłam najlepszy akcent, cytuję:
Zaspokoiłam swoją ciekawość ostatecznie i rozwiałam wszelkie wątpliwości, potwierdzając swoje obserwacje u doskonałego źródła, jednego z najwybitniejszych w Polsce specjalistów od technologii żywności pana profesora Krzysztofa Krygiera, kierownika Zakładu technologii tłuszczów i koncentratów spożywczych SGGW. Zapytany o to, czy mogę swojemu dziecku zafundować hamburgera, odparł z przekonaniem: - OCZYWIŚCIE. POD WARUNKIEM,ŻE BĘDZIE TO HAMBURGER TAKI, JAK McDONALD'S. Autorka może i chciała być obiektywna, choć w moim przekonaniu coś tu nie wyszło. No nic tylko jadać w maku, i stawiać dzieciom hamburgery bo: są tanie, mają 100% wołowiny, bo nie chce mi się gotować! Ponadto idąc do maka nie zamówisz dziecku samego mięsa?! Ogólnie standardy swoją drogą, a produkt finalny swoją.
Ile razy widzieliście reklamę wymarzonego hamburgera, a potem rozczarowanie podane na tacy? Mnie się zdarzało...dlatego ONI jedno, a MY drugie. Grunt to włączyć myślenie.
Dla przypomnienia, wartość odżywcza hamburgera z maka (bardzo ogólnie)w 100 g :
wartość kaloryczna- 255 kcal
białko- 13,0 g
tłuszcz- 9 , 0 g
węglowodany- 30 , 0 g
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/02/wszystkie-hamburgery-smakuja-tak-samo-i.html