Wykonanie
Dziś przepis na roladki drobiowe, które można wykorzystać jako:obiad - z ziemniakami/kaszą/ryżem i surówką,kolację - z warzywami,lunchbox - kładziemy plastry na kanapki zamiast sklepowej
wędliny.Składniki:Roladki (2 szt.):500 g
filetu z piersi kurczaka2 średnie
marchewki (ok.90 g)3
ogórki kiszone20 g
pora2 łyżeczki
musztardyulubione
przyprawy -
ostra papryka,
słodka papryka,
majeranek,
oregano,
bazylia,
czosnek,
sól,
pieprzLunchbox:2 kromki
chleba razowegoLiść
sałatyRzodkiewkaKilka kawałków
paprykiDodatkowo
owoce - np.
banan i garść
borówek1.
Pierś z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj
musztardą i posyp
przyprawami. Odstaw na godzinę.2. Do środka (strona z
przyprawami i
musztardą) połóż pokrojone w cienkie słupki
ogórki i
marchewkę, na to kawałki
pora.2.
Zwiń ściśle w roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić to bardzo dokładnie, wtedy po upieczeniu
mięso nie powinno się rozpadać.3. Piecz ok. 35 minut (max 40) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.LUNCHBOX
1. Zimne roladki pokrój w cienkie plastry.2. Na
pieczywie połóż
sałatę, pokrojone
mięso,
rzodkiewkę i
paprykę. Posyp
szczypiorkiem. W pozostałych przegródkach umieść
owoce.Energia (1 roladka)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik279 kcal55 , 6 g3 , 8 g6 , 8 g2 , 1 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)14 %111 %5 , 4 %2 , 5 %8 , 4 %