ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Do domowych batoników w podobnym wydaniu miałam już kilka podejść, jednak za każdym razem bardzo się rozpadały. Wreszcie doszłam do proporcji, które sprawiają, że batoniki trzymają się całe. Najlepsze są po schłodzeniu, gdy poleżą trochę w cieple, zaczynają się robić nieco miękkie.
Jednak ich smak..Och i ach! Są wprost fantastyczne! Idealne na drugie śniadanie. Zapewniam Was, że znikają dosłownie w moment (często jeszcze przed porządnym schłodzeniem:)
Oczywiście dzisiaj przepis z filmikiem :) Podobają Wam się takie filmiki? Co powinnam w nich zmienić, dodać?
Potrzebujemy:
100 g masła
1 łyżka masła orzechowego
2 szklanki płatków owsianych
80 g cukru brązowego (1/2 szklanki)
1 łyżka miodu
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
garść nasion goji
40 g nasion słonecznika
1/2 łyżeczki cynamonu
Masło wraz z masłem orzechowym rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy.
Dodajemy płatki owsiane i wszystkie bakalie, mieszamy. Dodajemy miód i cynamon i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.
Masę do batoników przekładamy do naczynia żaroodpornego (ok. 20x20 cm) wyłożonego papierem do pieczenia. Dociskamy łyżką.
Pieczemy w 160 stopniach C przez 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika schładzamy przez 5 minut i kroimy. Batoniki będą bardzo miękkie, nie przejmujemy się tym. Stwardnieją po porządnym chłodzeniu.
Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Gotowe, smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/11/domowebatoniki.html