Wykonanie
Jutro ostatki :)W tym roku przygotowałam inne słodkości niż zwykle; nie pączki, nie racuchy, nie
faworki, tylko... batoniki z
płatkami kukurydzianymi, owsianymi i z dodatkiem dużej ilości
bakalii. Taka zdrowa alternatywa dla smażonej tradycji.Przygotowuje się je bardzo szybko a ich zaletą jest też to, że nie wymagają pieczenia.Zainspirował mnie przepis Marzeny . Trochę go zmodyfikowałam i rodzinka może się cieszyć wyjątkową przekąską, zapraszam.
składniki:125 g
masła65 g
miodu (2 łyżki)80 g
cukru brązowego35 g karobu50 g
ziaren słonecznika30 g
rodzynek40 g
suszonej żurawiny170 g
płatków kukurydzianych80 g
płatków owsianych górskich65 g
suszonej moreli30 g
suszonej śliwki20 g
owoców goi20 g
płatków migdałowychew. 20 g
wiórków kokosowychwykonanie:Prostokątną formę wyłożyć pergaminem.
Masło rozpuścić w rondlu, dodać
miód i
cukier; zagotować na małym ogniu (ostrożnie, żeby nie wykipiało!)Zdjąć z ognia, dodać karob i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Dodać
ziarna słonecznika,
rodzynki i
żurawinę.
Morele i
śliwki pokroić w paseczki.W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać lekko przestudzone
masło z dodatkami i szybko wymieszać.Masę wyłożyć do formy, dobrze docisnąć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Ja dodatkowo obciążyłam masę i wstawiłam do lodówki na noc. Rano pokroiłam na kawałki.
Polecam z dodatkiem filiżanki
kawy lub z
kubkiem kakao :)Oczywiście nie tylko w Ostatki. To pyszna przekąska na drugie śniadanie w szkole lub w pracy.Smacznego!