ßßß Cookit - przepis na Granola orzechowa

Granola orzechowa

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam domowe wynalazki zdrowe i bez chemii, dzisiaj przepis na granolę z orzechami. Idealna do jogurtu czy mleka.
Składniki:
orzechy:
brazylijskie
migdały
włoskie
nerkowce
pestki słonecznika
żurawina suszona
rodzynki
olej rzepakowy (lub inny)
masło klarowane
2 łyżeczki cynamonu
płatki jaglane
płatki owsiane górskie
płatki jaglane
sól
syrop z agawy
miód
Przygotowanie:
Orzechy, płatki, żurawinę, słonecznik i rodzynki wrzucamy do dużej miski, zalewamy płynnym miodem, syropem z agawy (bądź syropem klonowym) roztopionym masłem klarowanym i olejem (dla chrupkości), całość posypujemy cynamonem i mieszamy aby pokryć całość miodem i syropem, blachę wykładamy papierem i wsypujemy naszą granolę i zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 150 st. często mieszając, następnie studzimy i przekładamy do zamykanego pudełka plastikowego bądź szklanego. Podajemy z mlekiem (aczkolwiek ja wolę z jogurtem naturalnym).
Smacznego.
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2016/02/granola-orzechowa.html