Wykonanie
Mój M. ostatnio kupił
mięso wieprzowe i powiedział "mam ochotę na gulasz". A, że ja miałam ochotę pokombinować w kuchni, to nie mógł być to zwykły gulasz. Na szczęście na blogu Kwestia Smaku znalazłam przepis na ciekawy gulasz na
ciemnym piwie. Zmieniłam proporcje i niektóre składniki (jak to ja, czasem muszę dodać coś od siebie). Wyszedł z tego naprawdę fantastyczny gulasz! Smaku
piwa nie czuć ani trochę,
mięso jest pysznie aromatyczne. Polecam!Potrzebujemy:0,5 kg
mięsa wieprzowego2
marchewki1
cebulę2 ząbki
czosnku200 g
boczku wędzonego2
liście laurowe3
ziela angielskie1/2 łyżki
oregano1/2 łyżki
słodkiej paprykisól,
pieprz do smaku250 ml
ciemnego piwa (można zamienić na cydr)250 ml
bulionu200 g
pieczarekpół szklanki
przecieru pomidorowego1/2 łyżki
mąki pszennej + 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki zimnej
wodyCebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy rozgnieciony
czosnek i pokrojone w dużą kostkę
mięso wieprzowe. Podsmażamy, solimy i
pieprzymy.Gdy
mięso jest podsmażone ze wszystkich stron, dodajemy pokrojony w kostkę
boczek wędzony.Doprawiamy : dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie,
oregano,
słodką paprykę.Powoli wlewamy
ciemne piwo, pozostawiamy do zagotowania i dodajemy pozostałe składniki -
marchewkę pokrojoną w plasterki,
pieczarki pokrojone w półplastry,
przecier pomidorowy.Przykrywamy pokrywką, dusimy do miękkości
mięsa (moje było miękkie po godzinie, czasem trzeba gotować nawet do dwóch godzin).Na koniec, jeśli
sos jest zbyt rzadki, dodajemy wymieszaną
wodę z
mąką pszenną i ziemniaczaną. Energicznie mieszamy, pozostawiamy chwilę do zagotowania (cały czas mieszając).Smacznego :)