ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

Wykonanie

Mój M. ostatnio kupił mięso wieprzowe i powiedział "mam ochotę na gulasz". A, że ja miałam ochotę pokombinować w kuchni, to nie mógł być to zwykły gulasz. Na szczęście na blogu Kwestia Smaku znalazłam przepis na ciekawy gulasz na ciemnym piwie. Zmieniłam proporcje i niektóre składniki (jak to ja, czasem muszę dodać coś od siebie). Wyszedł z tego naprawdę fantastyczny gulasz! Smaku piwa nie czuć ani trochę, mięso jest pysznie aromatyczne. Polecam!
Potrzebujemy:
0,5 kg mięsa wieprzowego
2 marchewki
1 cebulę
2 ząbki czosnku
200 g boczku wędzonego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 łyżki oregano
1/2 łyżki słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
250 ml ciemnego piwa (można zamienić na cydr)
250 ml bulionu
200 g pieczarek
pół szklanki przecieru pomidorowego
1/2 łyżki mąki pszennej + 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki zimnej wody
Cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojone w dużą kostkę mięso wieprzowe. Podsmażamy, solimy i pieprzymy.
Gdy mięso jest podsmażone ze wszystkich stron, dodajemy pokrojony w kostkę boczek wędzony.
Doprawiamy : dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, oregano, słodką paprykę.
Powoli wlewamy ciemne piwo, pozostawiamy do zagotowania i dodajemy pozostałe składniki - marchewkę pokrojoną w plasterki, pieczarki pokrojone w półplastry, przecier pomidorowy.
Przykrywamy pokrywką, dusimy do miękkości mięsa (moje było miękkie po godzinie, czasem trzeba gotować nawet do dwóch godzin).
Na koniec, jeśli sos jest zbyt rzadki, dodajemy wymieszaną wodę z mąką pszenną i ziemniaczaną. Energicznie mieszamy, pozostawiamy chwilę do zagotowania (cały czas mieszając).
Smacznego :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/11/gulasz-na-ciemnym-piwie-przepis-filmik.html