ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

nazwa

Wykonanie

Pyszny, treściwy, lekko pikantny gulasz. Dzięki podsmażonej na patelni papryce po pierwsze smakuje doskonale, a po drugie ma fenomenalny kolor - cały sekret tego koloru tkwi właśnie w tej parpyce :) Powiedziałabym, że to taki trochę gulasz w stylu węgierskim, dlatego podałam go tym razem z plackami ziemniaczanymi. Niemniej równie świetnie będzie smakował z ziemniakami czy kaszą.
Mam taki nawyk z dzieciństwa, że resztki wszelkich gulaszy wyjadam z bułką lub chlebem "porwanym" na małe kawałki. Wrzucam te kawałki do miski z ciepłym sosem pozostałym po gulaszu, czekam aż chwilę nasiąkną i pochłaniam na kolację chyba jeszcze chętniej niż mięso w sosie.
No i oczywiście gulasz smakuje doskonale z ogórkiem kiszonym ;) Idealna surówka do obiadu dla każdego lenia :)
Składniki:
- ok. 600 gramów wieprzowiny*
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 1/2 dużej, czerwonej papryki
- 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 kostka "Bulionu z Grzybami Leśnymi" Winiary
- ok. 3 szklanki wody
- ok. 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
- mąka - łyżka do zagęszczenia sosu + odrobina do oprószenia mięsa
- smalec do smażenia
- sól, pieprz
* może być np. szynka lub łopatka, u mnie w mięsnym jest świetnej jakości gulaszowe za grosze ;)
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój w kostkę, oprósz dokładnie solą i pieprzem, a następnie mąką. Cebulę pokrój w kostkę. W rondlu zagotuj 2 szklanki wody i rozpuść kostkę "Bulionu z Grzybami Leśnymi".
2. Na suchej patelni podsmaż krótko ostrą i słodką paprykę, uważaj, żeby ich nie spalić. Przełóż do garnka z bulionem. Następnie na tej samej patelni rozgrzej odrobinę smalcu i podsmaż cebulę. Również dodaj ją do garnka z bulionem.
3. Dodaj na patelnię łyżkę smalcu i teraz przesmaż na niej mięso, na dużym ogniu, mieszając, aby z każdej strony się zarumieniło. Przełóż do garnka z bulionem i postaw całość na małym ogniu. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach.
4. Obraną marchewkę pokrój w talarki i dodaj do gulaszu. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu często mieszając. Jeśli sos będzie za gęsty dodawaj jeszcze po pół szklanki wody.
5. Gdy mięso będzie miękkie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś jeszcze przez jakiś czas.
6. Na koniec, jeśli uznasz, że jest taka potrzeba, zagęść gulasz mąką - rozmieszaj ją dokładnie w zimnej wodzie, dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wlej do garnka cały czas mieszając. Gotuj jeszcze krótką chwilę.
Odwiedź też funpage:
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2015/09/gulasz-wieprzowy.html