Wykonanie
Cały czas próbuję dla Was odczarować
bakłażana. Mój mąż nie jest jego fanem. Ale zauważyłam jedno, że nie lubi go w wersji smażonej (bo nasiąka tłuszczem jak gąbka), ale w wersji pieczonej chyba jest dla niego do strawienia. Przy tym
bakłażanie nie zająknął się ani jednym słowem, że mu nie smakuje. Jadła go też moja teściowa i babcia
męża i słyszałam same pochwały, więc na pewno będzie on co jakiś czas gościł na naszym
stole. Najbardziej wszystkim smakowały
rodzynki, które były w farszu, a obawiałam się, że to one będą najbardziej kontrowersyjne.Imam bayildi oznacza dosłownie omdlały Imam i ma podobno swoje źródło w tym, że jeden Imam zareagował omdleniem na potrawę przygotowaną przez swoją żonę. Nie wiadomo jednak czy na skutek jej ceny (
przyprawy), czy ponieważ
bakłażan przygotowany w ten sposób był tak dobry. Podaje się go na zimno jako przystawkę do
alkoholu (
meze). Ja zaserwowałam go, jakb był jeszcze lekko ciepły, razem z
ryżem. Korzystałam z przepisu z książeczki Z kuchennej półeczki. Kuchnia śródziemnomorska. Anne White.Razem ze mną faszerowane
bakłażany przygotowały Mirabelka, Emilia oraz Martynosia .Omdlały Imam jest wegański. Jego
mięsna wersja to Karnıyarık.

Składniki na 6 porcji:3 średnie
bakłażany5 łyżek
oliwy z oliwek do smażenia2 duże
cebule2 ząbki
czosnku0,8 kg podłużnych
pomidorów (lima)3 łyżki
rodzynek3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiskórka starta z 1/2
cytrynysok z 1/2
cytryny1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/4 łyżeczki
chilli w proszku
sól,
pieprz+
ryż do podania1.
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć (ja robię to specjalną wykrawaczką do
melonów, ale można użyć łyżki/noża) zostawiając 0,5 cm. Odłożyć na bok.2. Miąższ
bakłażana drobno posiekać. Przełożyć na sito ułożone na garnku/misce, posypać
solą, wymieszać i zostawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać, zostawić na chwilę na sicie do odsączenia, osuszyć np. ściereczką.3.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oliwy i smażyć na niej
cebulę, aż będzie szklista. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty ciągle mieszając.4. Do
cebuli i
czosnku dodać miąższ
bakłażana,
pomidory,
rodzynki,
skórkę z cytryny i sok,
natkę pietruszki oraz
przyprawy. Podsmażać ok. 20 minut, mieszając. Mieszanina powinna zgęstnieć.5. Naczynie do zapiekania posmarować resztą
oliwy. Połówki
bakłażanów napełniać farszem i układać w brytfannie. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Piec ok. 45 minut.6. Podawać schłodzone z
ryżem.Przepis dodaję do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 , akcji Emilii Turcja od kuchni oraz akcji Wyraczynki Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015


Polecam Wam też inne przepisy z
bakłażanem w roli głównej, jakie pojawiły się już wcześniej na blogu:
Bakłażanowe krążki
Bakłażan z
koperkowym sosemZupa bakłażanowaAdżapsandali
Curry z
bakłażanówRatatouilleMusakaZapiekanka z
bakłażanaZapiekanka z
bakłażana i
fasolki szparagowej z
chilliBakłażany faszerowane
czosnkiem,
serem żółtym i
pomidoramiBakłażany nadziewane
indykiemCaponataCiasto
czekoladowe z
bakłażanemBakłażany marynowane po ormiańskuLutenica