ßßß
Składniki na 8 gofrów:duże opakowanie śmietany 30% (400 g)2 szklanki mąki pszennejszczypta soliok. 3/4 szklanki wody+ duże opakowanie śmietany 30% (400 g) do ubicia+ 2 łyżki cukru pudru+ jagody, truskawki lub inne sezonowe owoce1. Śmietanę ubić ze szczyptą soli. Następnie zmiksować z mąką, dodając wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.2. Pozostawić ciasto na 10-15 minut. Wówczas nieco wyrośnie.3. Rozgrzać gofrownicę i piec w niej gofry nalewając porcje ciasta łyżką. Jeden gofr będzie się piekł około 10 minut, gdyż ciasto jest ciężkie i potrzebuje więcej czasu niż przy zwykłych gofrach.4. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Umyć i pokroić owoce.5. Poczekać jak gofry lekko przestygną. Układać na nich owoce i bitą śmietanę.Gofry latem smakują najlepiej, szczególnie nad pięknym Bałtykiem. W najbliższym czasie będę wstawiać do wpisów także zdjęcia z wakacji na polskim wybrzeżu.
Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki Skandynawia od kuchni wydanej przez Pascala we współpracy ze Stena Line. Dodaję go do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2015.