Wykonanie
Kochani!Pewnie wiecie jak ciężko wrócić po urlopie do codziennych spraw i obowiązków. Ja co prawda porządnie wypoczęłam i nabrałam energii do działania, ale ciężko jest mi zabrać się do systematycznego blogowania. Szczególnie, że większość czasu spędzam w gorącej i dusznej kawalerce w Warszawie, gdzie upały naprawdę dają się we znaki. Na szczęście w weekend przygotowałam u teściów przepyszne gofry. Przepis na nie bardzo mnie zaskoczył już w kwestii składników: nie było wśród nich żadnych spulchniaczy,
mleka czy
jajek. Bazą ciasta jest
śmietana kremówka i
mąka ze szczyptą
soli. Nie wierzyłam, że mogą się udać, ale wyszły naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. Nieco dłużej trzeba je tylko piec w gofrownicy.Nie jest to danie dietetyczne i niskokaloryczne z pewnością, ale raz na jakiś czas takie gofry można przygotować na śniadanie.

Składniki na 8 gofrów:duże opakowanie
śmietany 30% (400 g)2 szklanki
mąki pszennejszczypta
soliok. 3/4 szklanki
wody+ duże opakowanie
śmietany 30% (400 g) do ubicia+ 2 łyżki
cukru pudru+
jagody,
truskawki lub inne sezonowe
owoce1.
Śmietanę ubić ze szczyptą
soli. Następnie zmiksować z
mąką, dodając
wodę. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.2. Pozostawić ciasto na 10-15 minut. Wówczas nieco wyrośnie.3. Rozgrzać gofrownicę i piec w niej gofry nalewając porcje ciasta łyżką. Jeden gofr będzie się piekł około 10 minut, gdyż ciasto jest ciężkie i potrzebuje więcej czasu niż przy zwykłych gofrach.4. Ubić
śmietanę z
cukrem pudrem. Umyć i pokroić
owoce.5. Poczekać jak gofry lekko przestygną. Układać na nich
owoce i
bitą śmietanę.Gofry latem smakują najlepiej, szczególnie nad pięknym Bałtykiem. W najbliższym czasie
będę wstawiać do wpisów także zdjęcia z wakacji na polskim wybrzeżu.

Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki Skandynawia od kuchni wydanej przez Pascala we współpracy ze Stena
Line. Dodaję go do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2015.