ßßß Cookit - przepis na Truskawki na śniegu, czyli tarta z truskawkami

Truskawki na śniegu, czyli tarta z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ponieważ inwestycja w postaci formy do pieczenia tarty została już poczyniona, postanowiłam przetestować kolejny przepis, tym razem padło na tartę z truskawkami. Na stole królowała dzisiaj, dlatego postanowiłam ją ozdobić kurczakami i barankiem.
Potrzebne będą:
Ciasto:
2 szklanki mąki przennej
3/4 kostki margaryny (o ile kostka ma 250g)
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
ok. 1/2kg truskawek (mnie zeszło chyba mniej)
250ml śmietany kremówki (30%)
250g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto:
do mąki dodać sól, cukier i margarynę pokrojoną w kostkę, siekać aż zrobią się grudki
jajko roztrzepać w wodą i dodać do ciasta
energicznie zagnieść na koniec uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na ok.30min do zamrażalnika
formę wysmarować olejem i wysypać mąką
kulę ciasta włożyć do formy, spłaszczać dłonią i wykleić ciastem całą formę łącznie z rantami na wysokość ok.2cm (wałkowanie nie ma większego sensu, bo ciasto się rwie oraz przykleja do wałka i stołu)
ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i wysypujemy fasolę (ilustracje znajdziesz TU) w nagrzanym do 180 o C piekarniku pieczemy ok.20-25 min
studzimy (dobrze jest przygotować spód wieczorem dnia poprzedniego)
Nadzienie:
serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem, aż całość stężeje
wykładamy na ciasto równo rozsmarowując
ozdabiamy truskawkami
Tartę należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną. Ja podałam ją w Święta, jednak idealnie nada się na letnie podwieczorki.
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2013/04/truskawki-na-sniegu-czyli-tarta-z.html