Wykonanie
Ponieważ inwestycja w postaci formy do pieczenia tarty została już poczyniona, postanowiłam przetestować kolejny przepis, tym razem padło na tartę z
truskawkami. Na
stole królowała dzisiaj, dlatego postanowiłam ją ozdobić
kurczakami i
barankiem.Potrzebne będą:Ciasto:2 szklanki
mąki przennej3/4 kostki
margaryny (o ile kostka ma 250g)1
jajko1/2 szklanki
cukru pudru2-3 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliNadzienie:ok. 1/2kg
truskawek (mnie zeszło chyba mniej)250ml
śmietany kremówki (30%)250g
serka mascarpone5 łyżek
cukru pudruPrzygotowanie:Ciasto:do
mąki dodać
sól,
cukier i
margarynę pokrojoną w kostkę, siekać aż zrobią się grudki
jajko roztrzepać w
wodą i dodać do ciastaenergicznie zagnieść na koniec uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na ok.30min do zamrażalnikaformę wysmarować
olejem i wysypać
mąkąkulę ciasta włożyć do formy, spłaszczać dłonią i wykleić
ciastem całą formę łącznie z rantami na wysokość ok.2cm (wałkowanie nie ma większego sensu, bo ciasto się rwie oraz przykleja do wałka i stołu)ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i wysypujemy
fasolę (ilustracje znajdziesz TU) w nagrzanym do 180 o C piekarniku pieczemy ok.20-25 minstudzimy (dobrze jest przygotować spód wieczorem dnia poprzedniego)Nadzienie:
serek mascarpone miksujemy ze
śmietaną i
cukrem pudrem, aż całość stężejewykładamy na ciasto równo rozsmarowującozdabiamy
truskawkamiTartę należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną. Ja podałam ją w Święta, jednak idealnie nada się na letnie podwieczorki.