Wykonanie

Wczoraj nie po raz pierwszy zrobiłam ptysie. Genialny przepis na parzone ciasto, tradycyjnie, nie zawiódł. Sposób podania z kremem
truskawkowym jest mało ryzykownym, sezonowym eksperymentem. Każdego roku, gdy tylko pojawią się
truskawki, rozpoczynam wewnętrzną walkę z samą sobą, bo najchętniej dodawałabym je do wszystkiego.
Truskawki na śniadanie,
truskawki na obiad,
truskawki na kolację. :-) Czy nie brzmi Wam to przypadkiem znajomo? :-) A ptysie? Ptysie wyszły fantastyczne. Są takie domowe, delikatne i..
truskawkowe. :-)))) Dla miłośników tradycji przygotowałam też drugą wersję - bardzo klasyczną , z
bitą śmietaną.

Ptysie z Kremem
Truskawkowym lub
Bitą ŚmietanąSkładniki:Ciasto parzone:
woda - 1 szklanka
jaja – 4 sztuki
mąka pszenna – 1 szklanka
masło – 125g
sól -szczypta
śmietanka kremówka 36% - 0,2l
ser mascarpone – 250g
truskawki – ok. 200g
cukier puder w ilości do smaku (zwykle: kilka solidnych łyżek powinno wystarczyć)
Bita śmietana:0,5 l
śmietanki kremówki 36%
cukier puder w ilości do smaku (zwykle: od kilku do kilkunastu płaskich łyżek)- See
more at: http://smakdoskonaly.pl/domowe-ptysie-z-bita-smietana/#sthash.BEAIxLS8.dpuf0,5 l
śmietanki kremówki 36%
cukier puder w ilości do smaku (zwykle: od kilku do kilkunastu płaskich łyżek)- See
more at: http://smakdoskonaly.pl/domowe-ptysie-z-bita-smietana/#sthash.BEAIxLS8.dpuf0,5l
śmietanki kremówki 36%
cukier puder w ilości: do smaku (zwykle kilka solidnych łyżek wystarczy)Dodatkowo:
cukier puder do posypania po upieczeniuWykonanie:Ciasto parzone:
Masło i
wodę podgrzewamy, aż tłuszcz nam się rozpuści. Następnie wsypujemy
mąkę,
sól i energicznie mieszamy, żeby otrzymać jednolite, gładkie, błyszczące ciasto. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do przestygnięcia na ca 10 minut. Po tym czasie, dodajemy po jednym
jajku, każdorazowo bardzo dokładnie mieszając całość. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie łyżką lub szprycą umieszczamy na niej niewielkie porcje ciasta, zachowując pomiędzy nimi odległości. Pieczemy w temperaturze 200C przez ca 30 minut. Upieczone i ostudzone ptysie przekrawamy na pół (tworząc część spodnią oraz wierzchnią) i przekładamy kremem
truskawkowym lub
bitą śmietaną. Wierzch posypujemy delikatnie
cukrem pudrem.Krem
truskawkowy:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy. Mocno schłodzoną
śmietanę umieszczamy w misie miksera. Rozpoczynamy ubijanie na wolnych obrotach. Gdy
śmietana zacznie zwiększać swoją objętość, partiami wsypujemy
cukier puder oraz zwiększamy obroty. Ubijamy do czasu uzyskania typowej dla
bitej śmietany konsystencji. Następnie, ubitą
śmietanę łączymy z
mascarpone. Na końcu partiami dodajemy zmiksowane
truskawki. Całość delikatnie mieszamy. Gotowy krem wkładamy na godzinę do lodówki, a następnie wypełniamy nim nasze ptysie.
Bita śmietana:Mocno schłodzoną
śmietanę umieszczamy w misie miksera. Rozpoczynamy ubijanie na wolnych obrotach. Gdy
śmietana zacznie zwiększać swoją objętość, partiami wsypujemy
cukier puder oraz zwiększamy obroty. Ubijamy do czasu uzyskania typowej dla
bitej śmietany konsystencji.Życzę Wam Smacznego! :-)