ßßß
Składniki:Ciasto:180 g masła200 g mąki pszennej5 jajek1 szklanka wodyszczypta soliNadzienie:2 szklanki bitej śmietany300 g truskawekcukier puderPonadto:tłuszcz do formyWykonanie:1. Szklankę wody zagotować z solą. Do wrzącej wody dodać masło, a gdy sie rozpuści, dodawać mąkę. Mieszać, aż ciasto stanie sie gęste, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić z ognia i nie przerywając mieszania, wbijać po jajku.2. Z ciasta łyżką formować ptysie i układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 25 minut w 220 st. C. Gdy ostygną, każdy przekroić, napełnić bitą smietana i truskawkami. Przykryć odcięta częścią i oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!
Powiązane wpisy:Lekkie ciasto z masą budyniową i owocami.Słoneczne ciasto z owocami. Superszybkie ciasto ucierane.