Wykonanie
Jadłam kiedyś taką zupę w pracy i bardzo mi zasmakowała. Ma delikatniejszy smak niż grzybowa z
suszonych grzybów i wyjątkowo kremową konsystencję, a miksować nic w niej nie trzeba. Robi się ją w około godzinę. Naprawdę warto, szczególnie teraz gdy mamy
grzybowy urodzaj. Ja dałam do niej same podgrzybki, takie większe i starsze egzemplarze, których nie
mogę zamarynować.
Składniki:ok. 300 g świeżych podgrzybków (lub mieszanych
grzybów leśnych)1
marchewka1/2
selera3 średnie
ziemniaki1
cebulasól,
pieprz2 łyżki
masłamała
śmietana 12%2 garście posiekanej
natki pietruszki1.
Seler i
marchewkę obrać i pokroić w małe słupki. Zalać ok. 1 litrem
wody, dodać
sól i gotować 15 minut.2. Do gotujących się warzyw dodać obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotować jeszcze ok. 15 minut.3. Podczas gdy warzywa się gotują, oczyścić i posiekać w paski
grzyby (kapelusze i ogonki) oraz pokroić
cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki
masła i podsmażyć na nim
cebulę. Po kilku minutach dodać
grzyby i smażyć około 5 minut.4. Do ugotowanych warzyw dodać
grzyby podsmażone z
cebulą i gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Przyprawić
pieprzem mielonym, zabielić
śmietaną (można dodać łyżkę
mąki), zagotować i na samym końcu dodać
natkę pietruszki.Przepis dodaję do akcji: