Wykonanie
Składniki:- ok. 200g
kurek- 1
korzeń pietruszki- 2
marchewki- kawałek
selera- 1
cebula- 1 mały
por-
koperek- ok. 1,5 litra
wywaru warzywnego- 1 łyżka
masła- 3 ziarna
ziela angielskiego- 2
liście laurowe-
sól i
pieprz-
makaronSposób przygotowania:1. Na
maśle podsmażamy posiekaną
cebulę oraz oczyszczone
kurki do momentu wyparowania płynu, który pojawi się podczas smażenia.2.
Pietruszkę,
seler marchewki,
por oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy
wywarem, wrzucamy
liście laurowe,
ziele angielskie i gotujemy do miękkości wszystkich składników.3. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy
liście laurowe i
ziele angielskie, miksujemy na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty można dolać trochę
wody).4. Do zmiksowanej zupy wrzucamy podsmażone
kurki, gotujemy przez kilka minut, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, posypujemy posiekanym
koperkiem. Podajemy z ugotowanym
makaronem.Inspiracja:krainamiodemplynaca