Wykonanie
            
Boleń przybył do nas prosto z jeziora Drużno. Tę smaczną 
rybę z rodziny karpiowatych o 
białymmięsie można piec, smażyć, dusić,parować czy nawet marynować.
Mięso odpowiednio przyrządzonejest delikatne, soczyste, wręcz słodkie.Jeden około kilogramowy boleń, 
pieprz,
cytryna, 
majeranek, 
sól, szklanka 
kurek,
masło klarowane i 
olej do smażenia.
Rybę sprawiłam, umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dzwonka. 
Skropiłam sokiem z 
cytryny, oprószyłam świeżo utłuczonym 
pieprzem, 
majerankiem i 
solą. Włożyłam do szczelnie zamykanego pojemniczka i wstawiłam na noc do lodówki.
Kurki dokładnie oczyściłam. Bolenia obtoczyłam w 
mące krupczatce, smażyłam w głębokiej patelni, w której rozgrzałam klarowane 
masło wraz z 
olejem rzepakowym.Gdy 
ryba zrumieniła się z jednej strony odwróciłam ją. Pod koniec smażeniawłożyłam świeże 
kurki - dosłownie na kilka sekund. Dzwonki z 
grzybami przełożyłam na podgrzane talerze, przybrałam 
sałatą i cząstkami 
cytryny.Bardzo smacznie polecam :)