Wykonanie
Kolejny raz delektujemy sięwspaniałą potrawą ze
śledzi.Tatar w łódkach z
ziemniakówto elegancki i pyszny sposób na sobotni wieczór, świątecznąkolację czy karnawałową zakąskę.Kiedy na
stole pojawiają się
śledziki podane w taki sposób,wszystkie inne rarytasy przestająsię dla mnie liczyć.6-7 filetów
matiasów,duża czerwona
cebula, 2
kiszone ogórki,jedno
winne jabłko, 2
jajka,
oliwa,
pieprz, łyżeczka
soku z cytryny,
natka pietruszki.
Śledzie zalałam
wodą i moczyłam około godziny.W międzyczasie ugotowałam w łupinach 3
ziemniaki uprzednioporządnie wyszorowane. Kiedy wystygły przekroiłam na pół i wydrążyłam.
Jaja ugotowałam na twardo, zahartowałam, obrałam.
Ogórki,
jabłko,
cebulę i dokładnie osuszone filety pokroiłam w kosteczkę.Dodałam chlust
oliwy,
pieprz świeżo utłuczony i
sok z cytryny.Wymieszałam. Tatarem wypełniłam ziemniaczane
łódki, ułożyłam na półmiskach. Przybrałam posiekanymi
jajkami i
natką pietruszki.
Skropiłam oliwą. Można jeszcze posypać
majerankiem.Bardzo smacznie polecam :)