Wykonanie
Prosta, orzeźwiająca, pyszna.Nie wymaga dużego nakładu pracy.Jest idealna gdy chęć aktywnegospędzania czasu jest przyjemniejsza,niż wymyślanie nowych potraw w kuchni.4 filety
matiasy, jedno
winne jabłko,2 upieczone w łupinach
ziemniaki,1-2
kiszone ogórki,
czerwona cebula,2 ząbki
czosnku, chlust
oliwy,
pieprzziarnisty, duża garść
natki pietruszki,2 łyżki
soku z cytryny.
Śledzie zalałam zimną, przegotowaną
wodą,dolałam 2 łyżki
octu, moczyłam godzinę.Następnie dokładnie osuszyłam i pokroiłam w paski.
Cebulę posiekałam. Obrane
ziemniaki,
jabłko i
ogórki pokroiłam w kostkę, dodałam do ryb.
Czosnek,
pieprz,
natkę pietruszki, sok z
cytryny oraz
oliwę roztarłam w moździerzu, wlałam do sałatki. Delikatnie wymieszałam,przykryłam szczelnie, wstawiłam na noc do lodówki.Następnego dnia doprawiłam do smaku
pieprzem, wsypałam więcej
pietruszki, dolałamodrobinę
oliwy. Ułożyłam na półmiskach. Każdą porcję przybrałam różą z plasterka wędzonego
łososia, cząstkami
cytryny i listkami
natki.Bardzo smacznie polecam :)