ßßß Cookit - przepis na Spaghetti al pomodoro

Spaghetti al pomodoro

nazwa

Wykonanie

Danie proste, lekkie i smaczne.
Błyskawiczne w przygotowaniu,
aromatyczne, lekko pikantne.
Gdybym dodała boczek, byłaby to
klasyczna włoska potrawa
spaghetti all'Amatriciana.
5 pomidorów sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam oliwę,
włożyłam pomidory, smażyłam
kilka minut. Podlałam lampką
białego, półwytrawnego wina,
doprawiłam solą, papryczką peperoni i bazylią. Dusiłam tak długo,
wino wyparowało.
Spaghetti ugotowałam al dente, odcedziłam, wymieszałam z pomidorowym sosem. Posypałam świeżo startym serem gruyere.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/08/spaghetti-al-pomodoro.html