Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś zapraszam Was na prosty, a naprawdę pyszny obiadowy
makaron , tym razem penne z
porem i
boczkiem. Jeden z moich ulubionych przepisów na szybkie i bardzo aromatyczne danie z
makaronu. Eksplozja kubków
smakowych.Zapraszam ;-)
Składniki na 2 osób:100 g
boczku3 małe świeże
poryoliwa1 gałązka
rozmarynuPrzygotowanie:Gotujemy w osolonej wodzie
makaron al dente. W czasie, kiedy gotuje się
woda, oczyszczamy
por, usuwamy zielone części liści, opłukujemy, osuszamy i kroimy w pierścienie. Na patelnie wylewamy nitkę
oliwy. Wrzucamy
boczek, dodajemy gałązkę
rozmarynu i smażymy.
Gdy
boczek jest lekko podsmażony dodajemy posiekany
por. Dodajemy pół szklanki
wody i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Ugotowany
makaron odcedzamy, zostawiamy pół szklanki
wody. Przekładamy na patelnię i mieszamy. Podajemy natychmiast!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPenne with leek and baconIngredients for 2 persons:100 g of bacon3 small leekoil1 sprig of rosemaryPreparation:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. In a pan heat some
olive oil and add the bacon. Add a sprig of rosemary. Fry the bacon and then add leek cut into rings. Cook until 15 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates.