Wykonanie
Pyszne, świeże, lekkie i pięknie pachnące. U mnie opcja typowo wegetariańska, ale można jako farszu użyć także
mięsa. Świetnie smakują także smażone. Polecam naprawdę. Smacznego.Składniki:20 – 25 większych (o średnicy 22 cm)
arkuszy papieru ryżowego1
marchewka (spora)1
ogórek2 dojrzałe
awokado2 dojrzałe
mangokilka listków
sałatyzioła:świeża
mięta,
kolendra, opcjonalnie
melisaDo skropienia warzyw:sok z 2
limonek2 łyżeczki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
sosu rybnego (opcjonalnie)Sos do podania:1/2 ząbka
czosnku drobno startego2 łyżeczki drobno startego
imbiru1/2 lub 1/3 czerwonej
papryczki chili, pokrojonej w kosteczkęsok z 1 soczystej
limonkisok z 1
pomarańczy3 łyżki
octu ryżowego3 łyżki
cukru trzcinowegoPrzygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paseczki.
Ogórka obrać i pokroić na wąskie słupki.
Awokado i
mango obrać i pokroić na cząstki (półplasterki) o szerokości mniej więcej zwiniętej roladki. Przygotować
zioła, opłukać i osuszyć
sałatę. Warzywa włożyć do miski i skropić
sokiem z limonki wymieszanym z
cukrem i ewentualnie
sosem rybnym.Sos do podania : wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować przez około 10 minut aż sos nieco zgęstnieje. Ostudzić.
Arkusz papieru ryżowego włożyć na chwilkę do bardzo ciepłej
wody, odłożyć na blat lub deskę, na środek kłaść po trochu każdego składnika, kawałek liścia
sałaty, kilka paseczków
marchewki,
ogórka, plasterek
awokado i
mango, świeże listki
ziół. Zwijać naleśniki jak krokieta – zawinąć jeden bok naleśnika na nadzienie, złożyć do środka przeciwległe dwa boki a następnie zwinąć roladkę do końca ku przeciwległemu bokowi. Naleśniki trzymać pod ściereczką do czasu podania. Podawać polewając sosem lub sos podawać w oddzielnej miseczce.