Wykonanie
Dzisiaj przekąska idealna na lato, pozwalająca cieszyć się różnorodnością warzyw dostępnych na rynkach. Na niebie wciąż nie ma słońca, więc może przenieśmy je na nasze talerze? Urządźmy sobie lato w kuchni i nim się nie obejrzymy, zobaczymy je za oknem :)
wegańskie(ok. 15 sztuk)- ok. 15
arkuszy papieru ryżowego- pęczek
zielonych szparagów (ok. 500 g) ugotowanych na parze i pokrojonych na mniejsze kawałki- 2-3
buraki ugotowane lub upieczone - pokrojone w słupki- 2 małe
sałaty rzymskie - koniecznie, by miały małe liście- 2-3 małe
marchewki- pokrojone w słupki- 1
ogórek - pozbawiony pestek i pokrojony w słupki- 1
kalarepa - pokrojona w słupki- garść świeżych liści
kolendry- garść świeżych liści
miętyorientalna pasta z
awokado:- 2 małe
awokado lub 1 duże (200 g)- 2 łyżki sosu Tamari- sok z 1 małej
limonki- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1 łyżeczka
octu winnego- 1/4 łyżeczki mielonego
imbiru- szczypta
chili-
sól,
pieprzKażdy płat
papieru ryżowego moczę kilka sekund w letniej wodzie. Nie warto moczyć kilku papierów na raz, ponieważ zwykle kończy się to ich posklejaniem.Namoczony płat układam na papierze do pieczenia. Najpierw kładę na nim pokrojoną w słupki
marchewkę,
buraki,
kalarepę i
szparagi (tak by warzywa wystawały ponad górną granicę papieru). Następnie układam łyżkę pasty z
awokado, liście
kolendry i
mięty, pokrojoną w słupki
rzodkiewkę i
ogórka. Na końcu 1-2 liście
sałaty.Najpierw składam prawy dłuższy bok,
potem górny i dolny, zawijając go ku prawemu
boku. Podobnie postępuję w pozostałymi spring rollsami. Serwuję z orientalnym sosem
migdałowo-
sezamowym* .Pycha!* Orientalny sos
migdałowo-
sezamowy:- 1/2 szklanki mielonych
migdałów- 1 ząbek
czosnku- 2 i 1/2 łyżki Tamari- 2 i 1/2 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy / innego słodu- 4-5 łyżek przegotowanej
wody - tyle, by uzyskać idealną dla Was konsystencję- sok z 1 i 1/2
limonki- szczypta mielonego
imbiru- szczypta
chili-
sól do smakuWszystkie składniki blenduję na gładką masę.