ßßß Cookit - przepis na Letnie warzywne spring rollsy

Letnie warzywne spring rollsy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przekąska idealna na lato, pozwalająca cieszyć się różnorodnością warzyw dostępnych na rynkach. Na niebie wciąż nie ma słońca, więc może przenieśmy je na nasze talerze? Urządźmy sobie lato w kuchni i nim się nie obejrzymy, zobaczymy je za oknem :)
wegańskie
(ok. 15 sztuk)
- ok. 15 arkuszy papieru ryżowego
- pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g) ugotowanych na parze i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2-3 buraki ugotowane lub upieczone - pokrojone w słupki
- 2 małe sałaty rzymskie - koniecznie, by miały małe liście
- 2-3 małe marchewki- pokrojone w słupki
- 1 ogórek - pozbawiony pestek i pokrojony w słupki
- 1 kalarepa - pokrojona w słupki
- garść świeżych liści kolendry
- garść świeżych liści mięty
orientalna pasta z awokado:
- 2 małe awokado lub 1 duże (200 g)
- 2 łyżki sosu Tamari
- sok z 1 małej limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta chili
- sól, pieprz
Każdy płat papieru ryżowego moczę kilka sekund w letniej wodzie. Nie warto moczyć kilku papierów na raz, ponieważ zwykle kończy się to ich posklejaniem.
Namoczony płat układam na papierze do pieczenia. Najpierw kładę na nim pokrojoną w słupki marchewkę, buraki, kalarepę i szparagi (tak by warzywa wystawały ponad górną granicę papieru). Następnie układam łyżkę pasty z awokado, liście kolendry i mięty, pokrojoną w słupki rzodkiewkę i ogórka. Na końcu 1-2 liście sałaty.
Najpierw składam prawy dłuższy bok, potem górny i dolny, zawijając go ku prawemu boku. Podobnie postępuję w pozostałymi spring rollsami. Serwuję z orientalnym sosem migdałowo-sezamowym* .
Pycha!
* Orientalny sos migdałowo-sezamowy:
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 2 i 1/2 łyżki Tamari
- 2 i 1/2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu
- 4-5 łyżek przegotowanej wody - tyle, by uzyskać idealną dla Was konsystencję
- sok z 1 i 1/2 limonki
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta chili
- sól do smaku
Wszystkie składniki blenduję na gładką masę.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/06/letnie-warzywne-spring-rollsy.html