Wykonanie
SkładnikiOkoło 20 - 25 sztuk, 4 porcje:20 - 25 większych (o średnicy 22 cm)
arkuszy papieru ryżowegoNadzienie:150 g
makaronu orientalnego*1 średni
ogórek gruntowy1
marchewka1/2
czerwonej papryki1
awokadosok z cytryny lub
limonkigarść
rukoli1/2 szklanki listków świeżej
miętySos do maczania:2 duże czerwone
papryczki chili, pokrojone na cieniutkie plasterki1/2 szklanki
sosu rybnego wegańskiego lub po 1/4 szklanki
sosu sojowego i
pomarańczowego1/4 szklanki
octu ryżowego4 łyżki
cukru trzcinowegosok z 4 soczystych
limonek + skórka z 1
limonki1 łyżka drobno startego
imbiruPrzygotowaniePrzygotować warzywa:
ogórka i
marchewkę obrać i pokroić na wąskie słupki,
paprykę pokroić w wąskie paseczki. Przygotować sos do maczania mieszając wszystkie składniki w miseczce.
Awokado pokroić i skropić
sokiem z limonki.
Makaron ugotować w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, szybko przepłukać
wodą i po odcedzeniu i osuszeniu włożyć do dużej miski.Do dużej patelni wlać gorącą
wodę (może być z kranu). Włożyć pierwszy arkusz papieru i namoczyć przez ok. 15 sekund. Wyłożyć na ściereczkę, na środek położyć trochę
makaronu, warzyw,
awokado,
rukolę i
miętę, na wierzch położyć szczyptę posiekanej
papryki z sosu do maczania.Zwinąć naleśnik jak krokieta (zawinąć jeden bok naleśnika na nadzienie, złożyć do środka przeciwległe dwa boki a następnie zwinąć roladkę do końca ku przeciwległemu bokowi). Powtórzyć z resztą naleśników aż do wyczerpania nadzienia.Naleśniki ułożyć na desce i trzymać pod ściereczką do czasu podania. Podawać z sosem do maczania.Wskazówki* Możemy użyć
makaronu ryżowego,
makaronu gryczanego z zieloną
herbatą (widoczny na zdjęciach) lub
makaronu gryczanego
Soba. Wszystkie są do kupienia w delikatesach na działach z żywnością orientalną.