ßßß Cookit - przepis na Wegańskie spring rolls z awokado, warzywami, rukolą i makaronem

Wegańskie spring rolls z awokado, warzywami, rukolą i makaronem

nazwa

Wykonanie

Składniki
Około 20 - 25 sztuk, 4 porcje:
20 - 25 większych (o średnicy 22 cm) arkuszy papieru ryżowego
Nadzienie:
150 g makaronu orientalnego*
1 średni ogórek gruntowy
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1 awokado
sok z cytryny lub limonki
garść rukoli
1/2 szklanki listków świeżej mięty
Sos do maczania:
2 duże czerwone papryczki chili, pokrojone na cieniutkie plasterki
1/2 szklanki sosu rybnego wegańskiego lub po 1/4 szklanki sosu sojowego i pomarańczowego
1/4 szklanki octu ryżowego
4 łyżki cukru trzcinowego
sok z 4 soczystych limonek + skórka z 1 limonki
1 łyżka drobno startego imbiru
Przygotowanie
Przygotować warzywa: ogórka i marchewkę obrać i pokroić na wąskie słupki, paprykę pokroić w wąskie paseczki. Przygotować sos do maczania mieszając wszystkie składniki w miseczce. Awokado pokroić i skropić sokiem z limonki.
Makaron ugotować w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, szybko przepłukać wodą i po odcedzeniu i osuszeniu włożyć do dużej miski.
Do dużej patelni wlać gorącą wodę (może być z kranu). Włożyć pierwszy arkusz papieru i namoczyć przez ok. 15 sekund. Wyłożyć na ściereczkę, na środek położyć trochę makaronu, warzyw, awokado, rukolę i miętę, na wierzch położyć szczyptę posiekanej papryki z sosu do maczania.
Zwinąć naleśnik jak krokieta (zawinąć jeden bok naleśnika na nadzienie, złożyć do środka przeciwległe dwa boki a następnie zwinąć roladkę do końca ku przeciwległemu bokowi). Powtórzyć z resztą naleśników aż do wyczerpania nadzienia.
Naleśniki ułożyć na desce i trzymać pod ściereczką do czasu podania. Podawać z sosem do maczania.
Wskazówki
* Możemy użyć makaronu ryżowego, makaronu gryczanego z zieloną herbatą (widoczny na zdjęciach) lub makaronu gryczanego Soba. Wszystkie są do kupienia w delikatesach na działach z żywnością orientalną.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/spring_rolls/przepis.html