ßßß Cookit - przepis na Pstrąg łososiowy z ryżem po indyjsku

Pstrąg łososiowy z ryżem po indyjsku

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu postawiałam na orientalną kuchnię. Kilka dni temu opublikowałam przepis na Tom Yum a dzisiaj postawiłam na szybkie i proste danie z pstrąga łososiowego. Kupicie go bez problemu w większych sklepach lub jeżeli wolicie można go zamienić na łososia (zdecydowanie filet). Pozostałe składniki to kwintesencja kuchni azjatyckiej i myślę, że większość tych produktów macie w domu. Jeżeli nie to ich kupno również nie będzie stanowiło wyzwania.
Ryż po indyjsku to propozycja dla osób lubiących słodko-kwaśne połączenia w kuchni. Ja osobiście takie uwielbiam. Przygotowanie całego obiadu dla dwóch osób to zaledwie 15-20 minut. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni.
Składniki (dla 2 osób):
2 filety z pstrąga łososiowego – około 100g każdy
1 torebka ryżu basmanti
1 łyżeczka kurkumy
1 plaster ananasa z puszki
1/3 czerwonej papryki
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka słodkiego sosu chili
sól i pieprz czarny do smaku
olej do smażenia
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i ananasa kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ryżu. Imbir, sos rybny, sok z cytryny, kurkumę oraz cukier trzcinowy mieszamy w misce. Przygotowanym w ten sposób sos dodajemy do ryżu. Dokładnie mieszamy.
Filety myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Sos sojowy, ocet ryżowy oraz sos chili mieszamy. Przygotowaną marynatą smarujemy rybę z obu stron i smażymy na niewielkim ogniu (po 2-3 minuty z każdej strony).
кидала
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/pstrag-lososiowy-z-ryzem-po-indyjsku