Wykonanie
W tym tygodniu postawiałam na orientalną kuchnię. Kilka dni temu opublikowałam przepis na Tom Yum a dzisiaj postawiłam na szybkie i proste danie z
pstrąga łososiowego. Kupicie go bez problemu w większych sklepach lub jeżeli wolicie można go zamienić na
łososia (zdecydowanie filet). Pozostałe składniki to kwintesencja kuchni azjatyckiej i myślę, że większość tych produktów macie w domu. Jeżeli nie to ich kupno również nie będzie stanowiło wyzwania.
Ryż po indyjsku to propozycja dla osób lubiących słodko-kwaśne połączenia w kuchni. Ja osobiście takie uwielbiam. Przygotowanie całego obiadu dla dwóch osób to zaledwie 15-20 minut. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni.Składniki (dla 2 osób):2 filety z
pstrąga łososiowego – około 100g każdy1 torebka
ryżu basmanti1 łyżeczka
kurkumy1 plaster
ananasa z puszki1/3
czerwonej papryki1 łyżeczka posiekanego
imbiru1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
cukru trzcinowego2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu ryżowego1 łyżka słodkiego sosu
chilisól i
pieprz czarny do smaku
olej do smażenia
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę i
ananasa kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do
ryżu.
Imbir,
sos rybny,
sok z cytryny,
kurkumę oraz
cukier trzcinowy mieszamy w misce. Przygotowanym w ten sposób sos dodajemy do
ryżu. Dokładnie mieszamy.Filety myjemy, osuszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem z obu stron.
Sos sojowy,
ocet ryżowy oraz sos
chili mieszamy. Przygotowaną marynatą smarujemy
rybę z obu stron i smażymy na niewielkim ogniu (po 2-3 minuty z każdej strony).
кидала