Wykonanie
Któż nie kocha placków ziemniaczanych? Pyszne i chrupiące! Ja postanowiłam zrobić małą modyfikację i dodałam
marchewkęŻeby placki były mniej kaloryczne oczywiście można upiec je w piekarniku, ja z racji braku piekarnika tradycyjnie usmażyłam je na patelni
Składniki (na ok 15 placków):ok pół kilo
ziemniaków3 duże
marchewki1 mała czerwona (lub zwykła)
cebula1 duży ząbek
czosnku2
jajkaok 7-8 łyżek
mąki (zależy od tego czy
ziemniaki są wodniste)garść posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprzolej roślinny do smażeniaDodatkinp.
łosoś +
śmietana rozmieszana z
jogurtem naturalnymnp. pokruszony
ser fetanp. na co tylko macie ochotęPrzygotowanie:
Marchewkę i
ziemniaki umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce na średnich oczkach (jeśli mamy czas i siłę mogą być drobniejsze oczka). Dodać startą na drobnych oczkach
cebulę i przeciśnięty przez wyciskarkę
czosnek. Wszystko doprawić ok pół łyżeczki
soli i
pieprzem, dodać
jajka,
mąkę i
natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć od razu na rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Długość smażenia zależy od tego jak grubo są starte
ziemniaki i
marchewka, jeśli użyliśmy grubych oczek, polecam smażenie na mniejszym ogniu przez min kilka minut z jednej strony, aby placki zdążyły się dobrze usmażyć w środku i zrobić miękkie. Gotowe placki odkładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz, a następnie serwować z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzają się jako obiad sam w sobie, czy też jako przystawka do dania głównego.