ßßß Cookit - przepis na Placuszki z ziemniaków z sosem z leśnych grzybów

Placuszki z ziemniaków z sosem z leśnych grzybów

nazwa

Wykonanie

Były jednym z moich ulubionych dań w dzieciństwie. Wymyślił je mój Tata, pewnie w ,,kartkowych " czasach. Placuszki same w sobie są pyszne, można dowolnie zmieniać ich nadzienie , ja pozostałam przy wersji oryginalnej. Grzyby leśne można zastąpić pieczarkami, choć to już będzie trochę inne danie.
Składniki placuszków:
1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 szklanka mąki
1 jajko lub 2 łyżki gęstego jogurtu
1 dość gruba marchew
sól, pieprz
Składniki sosu:
20 g suszonych leśnych grzybów (dowolnych)
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
5 kulek ziarna angielskiego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
natka pietruszki
olej do smażenia
sól, pieprz
gęsta śmietana lub jogurt
Przygotowanie:
1. Sos:
Grzyby moczę w rondelku przez 2 godziny (zalewam 1 i 1/2 szklanki gorącej wody), po czym wyjmuję pozostawiając wodę i siekam dość drobno. Grzybki z powrotem lądują w garnku razem z pokrojoną w półplasterki marchewką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim (zawsze je wyławiam po jakimś czasie, żeby ktoś nie miał niespodzianki). Gotuję na wolnym ogniu do miękkości.
W międzyczasie smażę na 2 łyżkach oleju posiekaną w drobną kosteczkę cebulę i ząbek czosnku (tylko do zeszklenia, najlepiej pod przykryciem). Dodaję łyżkę mąki i nie rumieniąc podgrzewam chwilkę , po czym dodaję do wywaru (gdy grzyby i marchewka są zupełnie miękkie). Mieszając podgrzewam jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem, i na końcu już nie gotując dodaję posiekaną natkę pietruszki. Sos gotow y.
2. Placuszki :
Marchew (w całości) gotuję do miękkości, studzę. Kroję w plastry grubości ok .0,5 cm.
Ziemniaki łączę w misce z pozostałymi składnikami, zagniatam ciasto. Przekładam na stolnicę, dzielę na części wielkości mandarynki, każdą lekko spłaszczam na dłoni, na środku układam plaster marchewki i listek pietruszki, a później sklejam brzegi tak by marchew schowała się w środku. Nadaję ładny kształt.
Ozdabiam placuszki, nacinając je lekko nożem. Gdy wszystkie są przygotowane smażę na niewielkie ilości tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Podaję gorące z porcją sosu i łyżką gęstej śmietany.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/01/placuszki-z-ziemniakow-z-sosem-z.html