Wykonanie
Przepis na te pyszne kulki
rybno-ziemniaczane pochodzi z książki "Potatoes- from gnocchi to
mash" i jest bardzo znaną portugalską potrawą serwowaną w kazdym zakątku tego
kraju.Również w internecie mozna znalezć sporo przepisów na portuguese fish fritters,które skłądają się z
dorsza i
ziemniaków-fajnej alternatywy dla piatkowej
ryby z
ziemniakami albo frytkami:)Są dobre na ciepło ale na zimno smakowaly nam bardziej,a ponieważ zrobilam z podwójnej porcji więc mielismy dzisiaj przedlużony obiad :DPolecam,dobrze smakują z
sosem jogurtowo-czosnkowym z
fetą :)Składniki:500 solonych
filetów z dorsza (użylam zwykłych mrożonych)500 g obranych
ziemniaków1 mala
cebula2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1
jajkopół łyżeczki startej
gałki muszkatałowejsól i
pieprz do smaku
mąka do obtoczenia kulek
olej do smażeniaSos:100 g
sera feta2-3 łyżki
jogurtu naturalnego2-4 ząbki
czosnkuSos:
Fetę rozdrabniamy,lączymy z
jogurtem i przecisniętym
czosnkiem(najlepiej zrobić to blenderem)
Filety z dorsza wkladamy do naczynia z
wodą i odstawiamy na kilka godzin(jesli nie mamy solonych-nie musimy czekac tak dlugo) zmieniając
wode dwukrotnie.Po tym czasie filety płuczemy,zalewamy ponownie zimną
wodą i gotujemy przez ok. 5-10 min.
Wodę odlewamy,a
rybę rozdrabniamy widelcem lub po prostu czystą dłonią:)
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i dobrze ugniatamy.Lekko przestudzone mieszamy z
rybą,dodajemy
jajko,
pietruszke,drobniutko pokrojoną
cebulę,
gałke muszkatałową i doprawiamy
solą i
pieprzem.Dłonią(czystą rzecz jasna) formujemy kulki wielkosci
orzecha włoskiego i obtaczamy je w
mące.
Na głebokiej patelni rozgrzewamy dosć sporą ilosć
oleju i wrzucamy nasze
dorszowo-ziemniaczanekulki,smażymy do czasu aż będą ładnie zrumienione z obu stron.Usmażone przekładamy do naczynia z papierem kuchennym w celu odsączenia tluszczu,podajemy z
soem jogurtowym i surówką.