Wykonanie
Składniki (na około 3 porcje):400 g
wołowiny (użyłam
steku New York Strip –
rostbef)1
papryka1
marchewka150 g
pieczarek (użyłam brązowych)1/2 pęczka
brokułówkilka
młodych cebulek ze
szczypiorkiem2 ząbki
czosnku2 cm świeżego
imbiru1/2
papryczki jalapeno lub
chilli5 łyżek
sosu sojowegosok z 1
limonki1 łyżka
masła orzechowego1 łyżeczka
cukru brązowegookoło 1/4 szklanki
wodylekko uprażony na suchej patelni
sezammakaron ryżowyokoło 1-2 łyżki
oleju roślinnegoPrzygotowanie:
Wołowinę wyjmujemy z lodówki minimum 30 minut wcześniej aby nabrała temperatury pokojowej.Najpierw przygotowujemy warzywa: kroimy w małe i cienkie słupki
marchewkę,
pieczarki oraz
paprykę. Od
brokuła odcinamy różyczki, a łodyżki kroimy w małe plasterki.
Imbir obieramy i siekamy drobno, tak samo
czosnek.
Ostrą papryczkę również drobno siekamy (możemy zostawić kilka plasterków do dekoracji).
Cebulki ze
szczypiorkiem kroimy w kostkę.
Mięso kroimy w paseczki.
Makaron przygotowujemy w międzyczasie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy
mięso. Smażymy dosłownie 2-3 minuty, aż
mięso się zarumieni. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy.Na patelnię wrzucamy pokrojoną
cebulkę dymkę (
szczypiorek zostawiamy do dekoracji). Następnie dodajemy
ostrą papryczkę,
czosnek i
imbir. Wszystko smażymy dosłownie 2 minuty aż aromat się uwolni i zacznie pięknie pachnieć!Dorzucamy wszystkie warzywa (bez różyczek
brokuła) i smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Warzywa puszczą
wodę i będą się lekko dusić, nie powinniśmy zarumienić ich za bardzo.Dodajemy
sos sojowy,
sok z limonki,
masło orzechowe,
cukier oraz
wodę. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na jakieś 4 minuty przed końcem gotowania dodajemy różyczki
brokuła. Na około 2 minuty przed końcem dodajemy
mięso (musi się tylko z powrotem podgrzać, powinno być nadal lekko różowe w środku). Na koniec dodajemy
makaron ryżowy i jeszcze chwilkę gotujemy, powinien on wchłonąć cały powstały sos. Danie posypujemy posiekanym wcześniej
szczypiorkiem oraz uprażonym
sezamem.
Uwagi:Nie gotujemy warzyw zbyt długo, chodzi nam oto aby
grzyby były miękkie, ale np.
marchewka powinna być cały czas lekko chrupiąca.Polecam również nie gotować warzyw na zbyt dużym ogniu, gdyż wtedy odparuje cały sos. Jeśli
sosu jest zbyt mało dodajmy po prostu trochę
wody. Sos powinien być gęsty, ale powinien pokryć cały
makaron.Moje danie nie jest zbyt ostre, a dałam 1/2 papryczki z pestkami. Możemy oczywiście kombinować i dodawać jej więcej lub mniej.Tak samo polecam próbować np z
masłem orzechowym. Moje
masło orzechowe jest tylko z orzeszków (bez tłuszczu,
cukru,
soli), jeśli mamy inne to należy dostosować smak potrawy np. zmniejszając ilość dodanego
cukru. Sos wyszedł lekko
orzechowy, jeśli chcemy bardziej intensywny smak możemy dodać więcej
masła orzechowego.Zamiast
makaronu ryżowego możemy dać
sojowy, albo
soba albo w
sumie prawie każdy inny ulubiony.