ßßß Cookit - przepis na Kabaczki faszerowane kurkami i mięsem mielonym

Kabaczki faszerowane kurkami i mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
5 kabaczków*
500 g mięsa mielonego (użyłam wołowiny 7% tłuszczu)
około 200-300 g kurek
250 g siekanych pomidorów bez skórki (można dać z puszki/kartonika albo świeżych w sezonie)
1 średnia czerwona cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
przyprawy: około 1 łyżeczki kuminu, około 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku do smaku, ostra papryka w proszku do smaku, szczypta cynamonu i mała szczypta gałki muszkatołowej, sporo suszonego oregano do smaku
1/2 kostki sera feta
*Myślę, że możecie też użyć cukinii lub bakłażanów (te drugie trzeba dłużej podpiekać, aby skórka zrobiła się zupełnie miękka).
Przygotowanie:
Kabaczki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy z nich środek zostawiając trochę miąższu i skórkę (nie wyrzucamy wydrążonego miąższu – dodamy go do farszu). Lekko skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem i układamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy kabaczki i podpiekamy około 15 minut.
Przygotowujemy farsz: Cebulę drobno kroimy, wrzucamy na patelnię, dodajemy około 1 łyżki oliwy z oliwek i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, oraz dokładnie umyte i lekko posiekane kurki. Wszystko dusimy około 5 minut. Dodajemy mięso mielone oraz przyprawy, sól oraz pieprz. Smażymy aż mięso przestanie być surowe (około kolejnych 5 minut). Na patelnię dodajemy pomidory, posiekany drobniej miąższ z kabaczków, wszystko przykrywamy i dusimy około 15 minut, aż grzyby zmiękną i smaki się przegryzą. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Farsz powinien być dosyć gęsty.
Podpieczone kabaczki nadziewamy hojnie farszem, oprószamy pokruszonym serem feta i wkładamy do piekarnika na 20 minut (nadal 180 stopni).
Po tym czasie kabaczki są gotowe do jedzenia. Polecam! Smacznego!
Źródło:http://www.followthetaste.pl/kabaczki-faszerowane-kurkami-i-miesem-mielonym