Wykonanie
Składniki:5
kabaczków*500 g
mięsa mielonego (użyłam
wołowiny 7% tłuszczu)około 200-300 g
kurek250 g siekanych
pomidorów bez skórki (można dać z puszki/kartonika albo świeżych w sezonie)1 średnia
czerwona cebula1 ząbek
czosnkuoliwa z oliweksól,
pieprzprzyprawy: około 1 łyżeczki kuminu, około 1 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku do smaku,
ostra papryka w proszku do smaku, szczypta
cynamonu i mała szczypta
gałki muszkatołowej, sporo
suszonego oregano do smaku1/2 kostki
sera feta*Myślę, że możecie też użyć
cukinii lub
bakłażanów (te drugie trzeba dłużej podpiekać, aby skórka zrobiła się zupełnie miękka).Przygotowanie:
Kabaczki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy z nich środek zostawiając trochę miąższu i skórkę (nie wyrzucamy wydrążonego miąższu – dodamy go do farszu). Lekko skrapiamy
oliwą z oliwek, oprószamy
solą i
pieprzem i układamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy
kabaczki i podpiekamy około 15 minut.Przygotowujemy farsz:
Cebulę drobno kroimy, wrzucamy na patelnię, dodajemy około 1 łyżki
oliwy z oliwek i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany
czosnek, oraz dokładnie umyte i lekko posiekane
kurki. Wszystko dusimy około 5 minut. Dodajemy
mięso mielone oraz
przyprawy,
sól oraz
pieprz. Smażymy aż
mięso przestanie być surowe (około kolejnych 5 minut). Na patelnię dodajemy
pomidory, posiekany drobniej miąższ z
kabaczków, wszystko przykrywamy i dusimy około 15 minut, aż
grzyby zmiękną i smaki się przegryzą. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Farsz powinien być dosyć gęsty.Podpieczone
kabaczki nadziewamy hojnie farszem, oprószamy pokruszonym
serem feta i wkładamy do piekarnika na 20 minut (nadal 180 stopni).Po tym czasie
kabaczki są gotowe do jedzenia. Polecam! Smacznego!