Wykonanie
Sezon na
kabaczki /
cukinie trwa w najlepsze !U mnie dziś surówka z
cukinii żółtej i zielonej z
czerwoną cebulą i
szczypiorkiem.Dlaczego
cukinia ??Jest niskokaloryczna ( około 15 kcal w 100g ), odkwasza organizm i wspomaga metabolizm. Poza tym zawiera witaminy : C, PP, B1, karoten.
Owoce nie wchłaniają metali ciężkich, warto jednak pamiętać aby te dorosłe
kabaczki ( powyżej 20 cm ) obierać ze skóry. Moje
cukinie miały po około 12 cm.Składniki : ( na 2 porcje )* 1 mała zielona
cukinia,* 1 mała żółta
cukinia,* 1
czerwona cebula,* garść posiekanego
szczypiorku,* 2 łyżki
oliwy z oliwek,*
sól,
pieprz,* 1 ząbek
czosnku,Przygotowanie :
Cukinie umyj w ciepłej wodzie, odetnij końcówki, przejedź widelcem wzdłuż
owocu aby powstały małe rowki ( dzięki temu plasterki będą miękkie ), pokrój w cienkie plasterki, oprósz
solą i odstaw na 10 minut.Odcedź
wodę, która się zebrała.
Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki, dodaj do
cukinii razem ze
szczypiorkiem.
Oliwę zmieszaj z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i szczyptą
pieprzy, dodaj do
kabaczka, zmieszaj.