Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5
Kabaczek01 5admin5 / 5 stars
Kabaczekz kulkami
wołowinyKabaczek (squash) to warzywo z rodziny dyniowatych.
Kabaczek to idealny pomysł na jesienne danie!Wśród wielu rodzajów
kabaczków wybrałam Spaghetti Squash. Jego nazwa nawiązuje do żółtego miąższu, który się rozdziela na pasma, po ugotowaniu.
Kabaczek ten ma lekko słodkawy smak. Można go gotować lub piec. Miąższ może być wykorzystywany podobnie jak pasta i podawany z sosem lub na zimno w
sałatce. Trzeba go umyć, przekroić na pół, wyjąć nasiona. Gotować do miękkości około 25 minut, aż uzyska wygląd spaghetti. Pieczenie
kabaczka zajmuje 50 minut w 200°C.
Kabaczki rosną w wielu miejscach na świecie, w umiarkowanym klimacie dostępne są głównie w sezonie letnio - jesiennym. Poza sezonem sprowadzane są z
krajów o łagodniejszym klimacie, Argentyny, Południowej Afryki, Grecji,
Brazylii i Egiptu. Dla mnie jest to ciekawe warzywo, z którym można poeksperymentować w kuchni. Zdrowy i smaczny, dobrze smakuje z
masłem, tak jak większość dyniowatych, przyprawiony czarnym, świeżo zmielonym
pieprzem. Dobre źródło witaminy A.Składniki
Kabaczek, 2 porcje :1
kabaczek, podzielony na 2 części, doprawiony
solą,
pieprzem i polany
oliwą, podpieczony w piekarniku, ok 40 minut, pod przykryciem z folii10 gotowych kulek z
wołowiny z tego przepisu6 łyżek ugotowanego
ryżu, doprawionego
czosnkiem,
solą,
pieprzem,
oliwą2 średnie
pomidory, polane
oliwą z oliwekser feta i
orzeszki pinii do posypania po upieczeniuPrzygotowaniePo 40 minutach pieczenia
kabaczka, dodaję ugotowany
ryż i kulki, przykrywam
pomidorami i zapiekam jeszcze ok 10 minut. Posypuję
serem feta i
orzeszkami pinii, polewam dodatkowo
oliwą z oliwek i doprawiam
solą i
pieprzem. Danie najlepiej wybierać ze skorupy łyżeczką.