Wykonanie
Share the post "Tataki ze smażonej
wołowiny"Przedstawiam Wam kolejną potrawę dla fanów kuchni japońskiej. Jest to przepis na specjalne sashimi z
wołowiny, która najpierw zostaje lekko obsmażona ( w środku pozostaje surowa), a następnie jest marynowana przez 3 godziny w sosie winnym. Niezbędne w tym przypadku jest posiadanie bardzo
ostrego noża, no i może trochę doświadczenia w krojeniu składników na sahimi. Ja nie miałam ani jednego, ani drugiego w związku z czym, moje plasterki nie były niestety tak cieniutkie jak powinny. Sama przystawka w połączeniu z
sosem jest bardzo smaczna i przygotowana na przyjęcie, na pewno
zrobi wrażenie na gościach:)Przepis odnalazłam w książce Emi Kazuko „Łatwa kuchnia japońska”.Tataki ze smażonej
wołowiny (4 porcje)Składniki :400 g
polędwicy wołowej2 łyżki stołowe
oleju roślinnegosól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzSkładniki na marynatę
winną:1/2
cebuli, pokrojonej w półkrążki1/2 limetki,pokrojonej w półkrążki1 ząbek
czosnku,pokrojony w cienkie plasterki150 ml
białego wina6 łyżek
sosu sojowegoSkładniki na sos z
octu winnego:daikon długości 3 cm, obrany i starty3 łyżki stołowe
sosu sojowego2 łyżki stołowe
ryżowego octu winnego2 łyżki mirinuPrzygotowanie:
Polędwicę umyj i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Dopraw ją
solą i
pieprzem, najlepiej obtaczając w nich cały kawałek
mięsa.Rozgrzej na patelni
olej i przez 2-3 minuty obsmażaj
mięso, co jakiś czas przewracając je, aż całe się zrumieni na brązowo.
Wołowiny nie powinno się obsmażać zbyt długo, gdyż w środku powinna pozostać surowa.Natychmiast po podsmażeniu zanurz
mięso w lodowatej wodzie i obmyj nią wszystkie przypalone części. Następnie osusz
mięso papierowym ręcznikiem.Przygotuj marynatę, mieszając w płytkiej niemetalowej misce
cebulę, limetkę,
czosnek,
wino i
sos sojowy. Do miski włóż
wołowinę i wstaw do lodówki na 3 godziny. Co pewien czas polewaj je marynatą. Ja włożyłam
mięso do woreczka, zalałam marynatą i dokładnie go związałam, tym sposobem cała powierzchnia
mięsa była nią pokryta.Odcedź
wołowinę i
ostrym nożem pokrój
mięso w poprzek włókien, najcieniej jak potrafisz.Przygotuj sos z
octu winnego i daikonu, mieszając dokładnie w miseczce wszystkie składniki.Plastry
wołowiny ułóż na talerzu i podawaj z sosem. W oryginale przepisu
wołowina podawana jest z marynowanymi w tej samej marynacie
szparagami.Smacznego!
Share the post "Tataki ze smażonej
wołowiny"