ßßß Cookit - przepis na Tataki ze smażonej wołowiny

Tataki ze smażonej wołowiny

nazwa

Wykonanie

Share the post "Tataki ze smażonej wołowiny"
Przedstawiam Wam kolejną potrawę dla fanów kuchni japońskiej. Jest to przepis na specjalne sashimi z wołowiny, która najpierw zostaje lekko obsmażona ( w środku pozostaje surowa), a następnie jest marynowana przez 3 godziny w sosie winnym. Niezbędne w tym przypadku jest posiadanie bardzo ostrego noża, no i może trochę doświadczenia w krojeniu składników na sahimi. Ja nie miałam ani jednego, ani drugiego w związku z czym, moje plasterki nie były niestety tak cieniutkie jak powinny. Sama przystawka w połączeniu z sosem jest bardzo smaczna i przygotowana na przyjęcie, na pewno zrobi wrażenie na gościach:)Przepis odnalazłam w książce Emi Kazuko „Łatwa kuchnia japońska”.
Tataki ze smażonej wołowiny (4 porcje)
Składniki :
400 g polędwicy wołowej
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki na marynatę winną:
1/2 cebuli, pokrojonej w półkrążki
1/2 limetki,pokrojonej w półkrążki
1 ząbek czosnku,pokrojony w cienkie plasterki
150 ml białego wina
6 łyżek sosu sojowego
Składniki na sos z octu winnego:
daikon długości 3 cm, obrany i starty
3 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe ryżowego octu winnego
2 łyżki mirinu
Przygotowanie:
Polędwicę umyj i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Dopraw ją solą i pieprzem, najlepiej obtaczając w nich cały kawałek mięsa.
Rozgrzej na patelni olej i przez 2-3 minuty obsmażaj mięso, co jakiś czas przewracając je, aż całe się zrumieni na brązowo. Wołowiny nie powinno się obsmażać zbyt długo, gdyż w środku powinna pozostać surowa.
Natychmiast po podsmażeniu zanurz mięso w lodowatej wodzie i obmyj nią wszystkie przypalone części. Następnie osusz mięso papierowym ręcznikiem.
Przygotuj marynatę, mieszając w płytkiej niemetalowej misce cebulę, limetkę,czosnek,wino i sos sojowy. Do miski włóż wołowinę i wstaw do lodówki na 3 godziny. Co pewien czas polewaj je marynatą. Ja włożyłam mięso do woreczka, zalałam marynatą i dokładnie go związałam, tym sposobem cała powierzchnia mięsa była nią pokryta.
Odcedź wołowinę i ostrym nożem pokrój mięso w poprzek włókien, najcieniej jak potrafisz.
Przygotuj sos z octu winnego i daikonu, mieszając dokładnie w miseczce wszystkie składniki.
Plastry wołowiny ułóż na talerzu i podawaj z sosem. W oryginale przepisu wołowina podawana jest z marynowanymi w tej samej marynacie szparagami.
Smacznego!
Share the post "Tataki ze smażonej wołowiny"
Źródło:http://karmelowy.pl/tataki-ze-smazonej-wolowiny