ßßß Cookit - przepis na Wołowina w sosie pieprzowym po chińsku

Wołowina w sosie pieprzowym po chińsku

nazwa

Wykonanie

Dania Główne, Przepisy
Luty 18, 2016 Luty 18, 2016 Luty 18, 2016 11:06 napisane przez Miss Berry
Kolejny przepis na absolutnie przepyszne azjatyckie danie! Wołowina w sosie pieprzowym pod chińsku. Delikatne plasterki wołowiny w sosie pieprzowym na bazie sosu sojowego i ostrygowego, smażone z papryką oraz cebulą. Jedno z moich ulubionych, koniecznie spróbujcie
Oprócz tego, że danie jest przepyszne, to jeszcze nie zawiera zbyt wielu kalorii.
Wołowina w sosie pieprzowym po chińsku
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut
W sumie: 25 minut
Porcje: 3
Składniki
Marynata do wołowiny
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Reszta składników
2 łyżki oleju ryżowego
400 g wołowiny (np. z udźca)
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
½ szczypiorku
Przygotowanie
Przygotować marynatę do wołowiny
Sos sojowy zmieszać w miseczce z sosem ostrygowym, octem ryżowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dobrze wymieszać.
Przygotować potrawę
Wołowinę pokroić w cienkie paseczki poprzecznie do włókien mięsa.
Włożyć do miseczki, zalać marynatą i bardzo dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, ząbek czosnku i szczypiorek posiekać.
W woku dobrze rozgrzać olej ryżowy i dodać zamarynowaną wołowinę. Smażyć do momentu, aż zbrązowieje, a następnie przełożyć do miski.
Do woka dodać pozostałe pokrojone składniki - cebulę, paprykę, czosnek, szczypiorek i smażyć ciągle mieszając przez ok. 2-3 minuty.
Następnie dodać z powrotem mięso i smażyć kolejne 2 minuty często mieszając.
Można dolać odrobinę więcej sosu sojowego do smaku.
Podawać z ryżem basmati. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 243 g Kalorie: 193 kcal Tłuszcze: 7,77,7 g Węglowodany: 9 g Błonnik: 2,6 g Białko: 24,2 g
3 . 5.3208
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych przepisach i artykułach
Szukaj
O mnie
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Newsletter
Przepisy
Pinterest
Najnowsze komentarze
Do pobrania
Pobierz darmowe etykiety na przyprawy do wydrukowania
Źródło:http://missberry.pl/wolowina-w-sosie-pieprzowym-po-chinsku