Wykonanie
Pyszne azjatyckie, bardzo ostre danie. Oczywiście ostrość można regulować poprzez ilość
papryczki chilli. Do tego dania najlepiej użyć części
wołowiny przeznaczonych do smażenia, czyli na przykład
polędwicy wołowej, ligawy lub
karkówki. Krótka obróbka termiczna pozwala na zachowanie chrupkiej konsystencji
papryki.
Składniki(na 6 porcji)- 500 g
wołowiny- 1
czerwona papryka- 1
zielona papryka- 1
papryczka chilli (lub połowa jeśli ktoś lubi mniej ostre)- 1
cebula- 3 ząbki
czosnku- 2 łyżki
sosu sojowego- 1 łyżeczka
sosu rybnego- 3 łyżeczki
cukru-
przyprawy:
sól,
pieprz, świeża
kolendra-
olej ryżowyPrzygotowaniePonieważ w woku wszystko przyrządza się błyskawicznie, należy najpierw przygotować składniki. Czas smażenie dania powinien trwać zaledwie kilka minut (w przypadku dłuższego smażenia
wołowina stanie się twarda).
Cebulę pokroić w piórka,
czosnek posiekać,
papryki pokroić w cienkie słupki,
papryczkę chilli posiekać (i wydrążyć pestki),
wołowinę lekko rozbić i pokroić w cienkie paski. W woku rozgrzać
olej ryżowy i lekko zeszklić
cebulę z
czosnkiem. Dodać
wołowinę z
papryczką chilli i lekko podsmażyć. Następnie dodać czerwoną i
zieloną paprykę, 2 łyżki
sosu sojowego, 1 łyżeczkę
sosu rybnego i 2 łyżeczki
cukru. Smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając do momentu, w którym
wołowina będzie usmażona. Przyprawić
solą,
pieprzem. Zdjąć z ognia i posypać świeżą
kolendrą. Podawać z azjatyckim
makaronem lub
ryżem. Smacznego!