Wykonanie
Powoli wracam do rzeczywistości. Dużo gotuję i niestety dużo jem. Ciągle jeszcze obracam się w azjatyckich klimatach i ciężko naprawdę ciężko zaakceptować mi to zimno za oknem. Tęsknię za słońcem. Tajlandia to miejsce w którym mogłabym żyć, jeść i właściwie nie robić niczego poza tym. A i tak mam wrażenie że byłabym najszczęśliwsza na ziemi. Jedyna rzecz jaka mnie pokonała i której nie byłam w stanie polubić to suszone
mango. Co prawda moi znajomi byli raczej otwarci tymczasem ja robiłam kilka podejść do tego cuda i nie dałam rady. Przywiozłam cudo do Polski i częstuję każdego kto wpada i ku mojemu zaskoczeniu są osoby którym to smakuje. Nie jestem w stanie tego pojąć. Oprócz suszonego
mango przywiozłam też mnóstwo różnych
ryżów np. ten który wykorzystałam dziś. Teoretycznie brązowy choć kolorystycznie zakwalifikowałabym go do koloru czerwonego. Nie tylko smakuje i wygląda inaczej niż nasz ale i ma inną konsystencję po ugotowaniu. Bardzo ciekawy smak. Zachciało mi się
mięsa więc w roli głównej
polędwica. Do tego trochę warzyw tajskie papryczki i niech sobie za oknem będzie śnieg..
Składniki:200-250 g
polędwicy wołowejok 200 g
ryżu na osobę2 ząbki
czosnkupapryka czerwonapuszka
kukurydzyspora garść
groszku cukrowegosos sojowyolej arachidowyszczypta
cukrupapryczki chili wg gustu -można pominąćWykonanie:
Polędwicę pokrój na kawałki. Przełóż ja do miski dodaj 2 łyżki
sosu sojowego, 3-4 łyżki
oleju arachidowego i
cukier. Wymieszaj i odstaw na 30 minut (można na kilka godzin). Ugotuj
ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu..
Paprykę pokrój w paski. Na
oleju arachidowym podsmaż
chili i
czosnek (drobno posiekane). Następnie wrzuć
paprykę smaż ją przez chwilę i dodaj
groszek i
kukurydzę. Warzywa zdejmij z patelni i usmaż na niej
polędwicę. Smaż ją 3-4 minuty z każdej strony. Nie smaż jej zbyt długo. Jeśli wstawiliście
mięso do lodówki to musicie wyciągnąć je ok 30 minut przez smażeniem. Gdy
mięso będzie smażone dodaj warzywa całość wymieszaj. Dodaj do
ryżu. Jeśli chcesz możesz dodać jeszcze odrobinę
papryczki chili.Smacznego!