ßßß Cookit - przepis na Ogórki w chili

Ogórki w chili

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sezon ogórkowy w pełni, więc czas wziąć się za przetwory
Dzisiejszych ogórasów pierwszy raz skosztowałam w akademiku. Współlokatorka przywiozła je z Mazur. Bardzo mi posmakowały, choć pikantne są jak diabli. Sąsiedzi z Portugalii stwierdzili nawet że chyba chcemy ich otruć. Nie zrażajcie się jednak opisem i spróbujcie sami
Ogórki w chili
Składniki
2kg ogórków (tutaj nadadzą się te większe, bo i tak kroimy je w grube plastry)
1,5 łyżki soli
1,5 szkl octu 10% (ja podwoiłam ilość zalewy, aby mieć pewność, że starczy)
0,5kg cukru
1 główka czosnku
4-5 łyżek oleju
1 płaska łyżka chili
Sposób przygotowania
Krok 1
Ogórki pokroić, dodać 1,5 łyżki soli, odstawić na 2 godziny. Odcedzić.
Krok 2
Przygotować zalewę z podanych składników. Przyznam, że ostatnio, kiedy robiłam te ogórki, zabrakło mi trochę więc tym razem przygotowałam podwójną porcję zalewy. Zostało mi jeszcze trochę, ale może wykorzystam niedługo. Aby idealnie wycelować w ilość trzeba by przygotować 1,5 porcji.
Krok 3
Podgotować ogórki w zalewie. Czosnek nakładać na koniec gotowania. Nakładać do słoików. Należy uważać, aby gwinty słoików oraz zakrętki były suche! Zalewa ma pokrywać wszystkie ogórki.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/07/13614/ogorki-w-chili