Wykonanie
Sezon
ogórkowy w pełni, więc czas wziąć się za
przetworyDzisiejszych ogórasów pierwszy raz skosztowałam w akademiku. Współlokatorka przywiozła je z Mazur. Bardzo mi posmakowały, choć pikantne są jak diabli. Sąsiedzi z Portugalii stwierdzili nawet że chyba chcemy ich otruć. Nie zrażajcie się jednak opisem i spróbujcie sami
Ogórki w
chiliSkładniki2kg
ogórków (tutaj nadadzą się te większe, bo i tak kroimy je w grube plastry)1,5 łyżki
soli1,5 szkl
octu 10% (ja podwoiłam ilość zalewy, aby
mieć pewność, że starczy)0,5kg
cukru1 główka
czosnku4-5 łyżek
oleju1 płaska łyżka
chiliSposób przygotowaniaKrok 1
Ogórki pokroić, dodać 1,5 łyżki
soli, odstawić na 2 godziny. Odcedzić.Krok 2Przygotować zalewę z podanych składników. Przyznam, że ostatnio, kiedy robiłam te
ogórki, zabrakło mi trochę więc tym razem przygotowałam podwójną porcję zalewy. Zostało mi jeszcze trochę, ale może wykorzystam niedługo. Aby idealnie wycelować w ilość trzeba by przygotować 1,5 porcji.Krok 3Podgotować
ogórki w zalewie.
Czosnek nakładać na koniec gotowania. Nakładać do słoików. Należy uważać, aby gwinty słoików oraz zakrętki były suche! Zalewa ma pokrywać wszystkie
ogórki.