Wykonanie
Składniki8 nóżek
kurczakasól morska2 łyżki
oleju roślinnego1 mała
cebula, pokrojona w drobną kosteczkę2 łyżki drobno posiekanego obranego korzenia
imbiru1/4 szklanki czerwonego
octu winnego80 ml
sosu sojowego1/2 szklanki
dżemu brzoskwiniowego2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzuDodatki: ugotowany
biały ryżPrzygotowanieNóżki umyć, osuszyć i oprószyć
solą morską, odłożyć. Do rondelka wlać
olej, dodać
cebulę i
imbir. Smażyć na wolnym ogniu przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż
cebula i
imbir lekko się zrumienią.Dodać
ocet winny i gotować aż zredukuje się o połowę, przez około 1 - 2 minuty. Dodać
sos sojowy,
dżem brzoskwiniowy i świeżo zmielony
czarny pieprz. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Zmiksować marynatę w blenderze na gładki sos, ostudzić. Włożyć
kurczaka do foliowego woreczka, wlać sos i szczelnie zamknąć woreczek (klamrą lub gumką), wyciskając uprzednio pozostałe powietrze z woreczka. Schładzać w lodówce przez minimum 8 godzin (maksymalnie przez 24 godziny), od czasu do czasu można woreczek powygniatać.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Udka ułożyć pojedynczą warstwą w brytfance razem z marynatą. Piec raz odwracając przez około 50 - 60 minut, aż
kurczak będzie lekko brązowy, soczysty i miękki. Podawać z ugotowanym
białym ryżem.