ßßß Cookit - przepis na Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem

Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Share the post "Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup"
Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, jest szaro, buro i zimno. Dlatego proponuję dziś sycącą i rozgrzewającą zupę z kurczakiem, dynią i zdrowym jarmużem. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i na pewno wszystkim zasmakuje. Lubię gęstsze zupy, jeśli lubisz rzadsze – dodaj więcej bulionu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(6-8 porcji)
Składniki:
2 piersi z kurczaka, ugotowane lub usmażone i pokrojone w grubą kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
3 szklanki pokrojonej w 2 cm kostkę dyni
3 duże garści posiekanego jarmużu (bez łodyżek)
1 szklanka śmietanki 30%
1 x 400 g puszka krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu
starty parmezan do podania
Przygotowanie:
W średnim garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez 4 -5 minut, do zeszklenia.
Dodaj bulion i dynię, zmniejsz ogień i gotuj delikatnie pod przykryciem przez 15-20 minut, aż dynia zmięknie.
Dodaj kurczaka i jarmuż i dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 5 – 7 minut, aż jarmuż zmięknie. Następnie dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
Rozlej zupę do miseczek i podawaj posypaną parmezanem.
Smacznego!
English version
Chicken, pumkin and kale soup
(6-8 servings)
Ingredients:
2 chicken breasts, cooked and cubed
2 tablespoons extra virgin olive oil or canola oil
1 medium onion, chopped
3 cloves garlic, minced
2 l vegetable or chicken stock
3 cups cubed pumkin (1 inch dice)
3 handfuls roughly chopped kale, stemmed
1 cup heavy cream
400 g can diced tomatoes
1/2 teaspoon ground nutmeg
1/2 teaspoon pepper
grated Parmesan cheese for serving
Preparation:
Heat the oil in a medium pot, add onions and garlic and saute for 4 to 5 minutes until onions are becoming translucent.
Add stock and pumpkin, reduce to simmer, cover and cook for 15-20 minutes or until pumkin is soft.
Add chicken, kale, and season with salt and pepper. Simmer for 5 to 7 minutes until kale is tender. Add cream, nutmeg, and pepper and stir to combine. Simmer for 2 to 3 minutes. Adjust salt and pepper to taste.
Remove from heat and ladle into bowls. Garnish with with Parmesan cheese and serve immediately.
Enjoy!
Share the post "Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup"
Źródło:http://karmelowy.pl/sycaca-zupa-z-kurczakiem-dynia-i-jarmuzem-chicken-pumkin-and-kale-soup