Wykonanie
Share the post "Sycąca zupa z
kurczakiem,
dynią i
jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup"Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, jest szaro, buro i zimno. Dlatego proponuję dziś sycącą i rozgrzewającą zupę z
kurczakiem,
dynią i zdrowym
jarmużem. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i na pewno wszystkim zasmakuje. Lubię gęstsze zupy, jeśli lubisz rzadsze – dodaj więcej
bulionu. Polecam!Scroll down for recipe in English

(6-8 porcji)Składniki:2
piersi z kurczaka, ugotowane lub usmażone i pokrojone w grubą kostkę2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki
czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę2 l
bulionu warzywnego lub drobiowego3 szklanki pokrojonej w 2 cm kostkę dyni3 duże garści posiekanego
jarmużu (bez łodyżek)1 szklanka
śmietanki 30%1 x 400 g puszka krojonych
pomidorów1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
pieprzustarty
parmezan do podaniaPrzygotowanie:W średnim garnku rozgrzej
olej i wrzuć
cebulę wraz z
czosnkiem. Smaż przez 4 -5 minut, do zeszklenia.Dodaj
bulion i
dynię, zmniejsz ogień i gotuj delikatnie pod przykryciem przez 15-20 minut, aż
dynia zmięknie.Dodaj
kurczaka i
jarmuż i dopraw zupę
solą i
pieprzem. Gotuj przez kolejne 5 – 7 minut, aż
jarmuż zmięknie. Następnie dodaj
śmietankę,
gałkę muszkatołową i wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty i dopraw
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne.Rozlej zupę do miseczek i podawaj posypaną
parmezanem.Smacznego!

English versionChicken, pumkin and kale soup(6-8 servings)Ingredients:2 chicken breasts, cooked and cubed2 tablespoons extra virgin
olive oil or canola oil1 medium onion, chopped3 cloves garlic, minced2 l vegetable or chicken stock3 cups cubed pumkin (1 inch dice)3 handfuls roughly chopped kale, stemmed1 cup heavy cream400 g can diced tomatoes1/2 teaspoon ground nutmeg1/2 teaspoon peppergrated
Parmesan cheese for servingPreparation:Heat the oil in a medium pot, add onions and garlic and saute for 4 to 5 minutes until onions are becoming translucent.Add stock and pumpkin, reduce to simmer, cover and cook for 15-20 minutes or until pumkin is soft.Add chicken, kale, and season with salt and pepper. Simmer for 5 to 7 minutes until kale is tender. Add cream, nutmeg, and pepper and stir to combine. Simmer for 2 to 3 minutes. Adjust salt and pepper to taste.Remove from heat and ladle into bowls. Garnish with with
Parmesan cheese and
serve immediately.Enjoy!


Share the post "Sycąca zupa z
kurczakiem,
dynią i
jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup"



