ßßß Cookit - przepis na Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką

nazwa

Wykonanie

Share the post "Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta"
Już po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszny makaron z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:)
Scroll down for recipe in English
(4-6 porcji)
Składniki:
400-500 g makaronu spaghetti, linguine lub innego ulubionego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski
1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
8 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
1 żółta lub czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
sól i pieprz do smaku
1 szczypta płatków chilli
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 szklanka startego parmezanu
garść świeżych listków bazylii
Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj od 10 do 12 minut. Odcedź i odstaw.
W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu oliwę, włóż kurczaka i smaż do zarumienieni, przez około 6 do 8 minut. Przełóż na talerz i odstaw.
Do patelni dodaj cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut.
Wmieszaj do kurczaka z warzywami makaron wraz z 1/2 szklanki parmezanu i dokładnie wymieszaj. Przełóż danie na talerze i posyp pozostałym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Chicken, mushroom and pepper pasta
(4-6 servings)
Ingredients:
400-500 g package of pasta
2 tablespoons olive oil
2 chicken breasts, thinly sliced
1/2 onion, thinly sliced
8 button mushrooms, quartered
1 yellow or red pepper, cut into strips
salt and pepper to taste
1 pinch red chili flakes
1/2 cup chicken stock
1 cup grated Parmesan
handful of fresh basil leaves
Preparation:
Cook the pasta according to the package directions until al dente, about 10 to 12 minutes. Drain and set aside.
Meanwhile, heat olive oil in a large nonstick skillet over medium-high heat. Add chicken and cook until browned, about 6 to 8 minutes. Transfer to a plate, keep warm.
Add the onion to the pan and cook, stirring often, until softened, about 3 to 4 minutes. Add mushrooms, peppers, red chili flakes and season with salt and pepper. Continue to cook, tossing occasionally, until vegetables are tender, about 4 to 6 minutes. Return the chicken to the skillet, add the stock, and cook until the sauce has thickened, about 3 to 4 minutes.
Add the pasta to chicken, vegetables and 1/2 cup of Parmesan and toss to combine well. Divide between bowls and sprinkle with remaining Parmesan and fresh basil leaves. Serve immediately.
Enjoy!
Share the post "Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta"
Źródło:http://karmelowy.pl/spaghetti-z-kurczakiem-grzybami-i-papryka-spaghetti-with-chicken-mushrooms-and-peppers