Wykonanie
Share the post "
Makaron z
kurczakiem,
grzybami i
papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta"Już po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszny
makaron z
piersią z kurczaka,
grzybami,
papryką,
parmezanem i pachnącą
bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:)Scroll down for recipe in English
(4-6 porcji)Składniki:400-500 g
makaronu spaghetti, linguine lub innego ulubionego2 łyżki
oliwy z oliwek2
piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski1/2
cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki8
pieczarek, pokrojonych w ćwiartki1 żółta lub
czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
sól i
pieprz do smaku1 szczypta
płatków chilli1/2 szklanki
bulionu drobiowego1 szklanka startego
parmezanugarść świeżych listków
bazyliiPrzygotowanie:Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj od 10 do 12 minut. Odcedź i odstaw.W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu
oliwę, włóż
kurczaka i smaż do zarumienieni, przez około 6 do 8 minut. Przełóż na talerz i odstaw.Do patelni dodaj
cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj
grzyby,
paprykę,
chili i dopraw
solą i
pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż
kurczaka ponownie do patelni, wlej
bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut.Wmieszaj do
kurczaka z warzywami
makaron wraz z 1/2 szklanki
parmezanu i dokładnie wymieszaj. Przełóż danie na talerze i posyp pozostałym
parmezanem i świeżymi liśćmi
bazylii. Podawaj natychmiast.Smacznego!
English versionChicken, mushroom and pepper pasta(4-6 servings)Ingredients:400-500 g package of pasta2 tablespoons
olive oil2 chicken breasts, thinly sliced1/2 onion, thinly sliced8 button mushrooms, quartered1 yellow or red pepper, cut into stripssalt and pepper to taste1 pinch red
chili flakes1/2 cup chicken stock1 cup grated
Parmesanhandful of fresh basil leavesPreparation:Cook the pasta according to the package directions until al dente, about 10 to 12 minutes. Drain and set aside.Meanwhile, heat
olive oil in a large nonstick skillet over medium-high heat. Add chicken and cook until browned, about 6 to 8 minutes. Transfer to a
plate, keep warm.Add the onion to the pan and cook, stirring often, until softened, about 3 to 4 minutes. Add mushrooms, peppers, red
chili flakes and season with salt and pepper. Continue to cook, tossing occasionally, until vegetables are tender, about 4 to 6 minutes. Return the chicken to the skillet, add the stock, and cook until the sauce has thickened, about 3 to 4 minutes.Add the pasta to chicken, vegetables and 1/2 cup of
Parmesan and toss to combine well. Divide between bowls and sprinkle with remaining
Parmesan and fresh basil leaves.
Serve immediately.Enjoy!
Share the post "
Makaron z
kurczakiem,
grzybami i
papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta"