Wykonanie
Tym przepisem kończę moje
dyniowe zapasy, jednak nie wiem czy nie sięgnę po jeszcze, gdyż
dynia nam wyjątkowo zasmakowała w tym roku.Dzisiejsza zupa jest taka jak lubimy najbardziej, czyli lekko pikantna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Idealna na jesienną aurę.
Składniki3/4 kg dyni (obranego miąższu)1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
czerwona papryka2 marchwie
sólpieprz,
chilli1 l.
bulionu drobiowego2 łyżki
oliwy z oliwekDynię,
cebulę i
paprykę pokroić w kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać
oliwę, wsypać
cebulę,
czosnek i
marchew i podsmażyć ok 5 minut. Przesypać wszystkie składniki z patelni do garnka, wsypać
dynię zalać
bulionem i gotować do miękkości. Zblendować na jednolitą masę, przyprawić do smaku i gotowe. Podawać z kleksem
śmietany lub
jogurtu.