Wykonanie
Share the post "Smażone
tofu w azjatyckim sosie"Dziś przedstawiam pyszną azjatycką przekąskę, nie tylko dla wegetarian:) Smażone
tofu z
sosem hoisin z imbiremi i chlli, posypane prażonym
sezamem. Podane poniżej ilości, pozwalają na otrzymanie 4 porcji dania podanego jako przekąska, lub 2 porcje jako danie główne. Polecam!Scroll down for EnglishSkładniki:350 g
tofu w formie bloczku
olej do smażenia1/4 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego3 łyżki
sosu Hoisin1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżeczka startego świeżego
imbiru1/2 łyżeczki sosu sriracha, lub innego
chilli1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni
sezamu1 łyżeczka posiekanej
dymki (opcjonalnie)[/col2][col2_last formatter=’1′]Przygotowanie:Pokrój
tofu na ok. 1 cm plastry.Rozgrzej patelnie z nieprzywierająca powłoką na średnim ogniu i wlej około łyżki
oleju.Smaż
tofu około 4 minut z każdej strony, do zarumienienia. Następnie przełóż je na talerze.Na tą samą patelnię wlej
bulion,
sos Hoisin,
sos sojowy,
olej sezamowy,
imbir i srirachę (lub
chilli), wymieszaj i gotuj powstały sos przez około 30 sekund.Polej sosem
tofu, posyp
sezamem i ewentualnie
dymką.Smacznego!
English versionPan-Fried Asian
Tofu(4 serves as a starter, 2 serves as a main dish)Ingredients:350 g package of medium-firm
tofuoil for frying1/4 cup chicken or vegetable broth3 tablespoons Hoisin sauce1 tablespoon soy sauce1 tablespoon
sesame oil1 teaspoon fresh ginger, grated1/2 teaspoon sriracha sauce, or other
chili sauce,1 teaspoon toasted
sesame seeds on1 teaspoon chopped green onions (optional)Preparation:Cut the
tofu into 1 cm slices.Heat a non-stick frying pan over a medium heat. Add 1 tablespoon of oil.Fry the
tofu about 4 minutes per
side, until golden brown. Then remove the
tofu from the pan on a serving
plate.In the same pan, add the broth, Hoisin sauce, soy sauce,
sesame oil, ginger and Sriracha (or
chilli), stir and cook for 30 seconds.
Pour the sauce over the
tofu, garnish with
sesame seeds and scallions (optional).Enjoy!
Share the post "Smażone
tofu w azjatyckim sosie"