Wykonanie
Tofu z sosem z
winem shaoxing, z
imbirem i
anyżem gwiazdkowym chyba stanie się jednym z moich ulubionych dań. To prawda, że może nie jestem obiektywna, bo bardzo lubię całą azjatycką kuchnię, ale akurat ta propozycja spośród jej przepisów ostatnio wypróbowanych przeze mnie zdecydowanie się wyróżnia. Smakiem, bogatym aromatem i tym, że jedząc, można myślami przenieść się na Daleki Wschód, tak przynajmniej usłyszałam;) W dodatku obiad jest gotowy w kwadrans. Polecam!
- 1/2 łyżki
oleju sezamowego- mały kawałek świeżego
imbiru- 4 łyżki
wina shaoxing- 1
anyż gwiazdkowaty- 2 łyżki
sosu hoisin- 1 łyżka
sosu sojowego- 180g twardego
tofu-
dymka lub
szczypiorek1) Wok lub patelnię rozgrzać na średnim ogniu i wlać
olej sezamowy.2) Dodać pokrojony w słupki wielkości zapałki
imbir, smażyć minutę, mieszając.3) Wlać
wino i gotować przez 2 minuty lub aż odparuje w połowie.4) Dodać
anyż,
sos hoisin,
sos sojowy i
tofu pokrojonego w plastry o grubości 0,5-1cm.5) Zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut, od czasu do czasu polewając
tofu sosem.6) Wyjąć
tofu i odstawić, a sos gotować na większym ogniu przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje.7)
Tofu rozłożyć do miseczek z
ryżem, polać sosem i posypać posiekaną
dymką lub
szczypiorkiem.Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska" Nicoli Graimes, wyd. GJ.Czas przygotowania: 15 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 170 kcal