Wykonanie
Stir-fry to nic innego jak szybko smażone składniki w woku lub głębokiej patelni. Najważniejsza jest tutaj kolejność smażenia ,tak by w efekcie końcowym wszystkie warzywa były usmażone a jeszcze chrupiące. Tym razem przedstawiam stir-fry z rozpływającą się w ustach polędwiczką wieprzową z chrupiącymi
szparagami,
papryką i
grzybami shitake, oraz pysznym sosem w stylu azjatyckim. Smażenie dania zajmuje,dosłownie tyle ile ugotowanie
ryżu proponowanego do podania.Polecam!Stir-fry z polędwiczką wieprzową i
szparagami (4 porcje)Składniki:1/2 szklanki
bulionu drobiowego1/2 szklanki
sosu hoisin1/4 szklanki
sosu sojowego1 łyżka
mąki kukurydzianej1/2 łyżeczki ulubionego sosu z
chilli (ja miałam
czosnkowy sos chilli)2 łyżki
oleju450 g
polędwiczki wieprzowej,pokrojonej w plastry a następnie w paski1 pęczek
szparagów,z odciętymi zdrewniałymi końcówkami,pokrojonych na 3 cm kawałki1/2
czerwonej papryki pokrojonej w paski1/2
czerwonej papryki pokrojonej w plasterki4
dymki,pokrojone na 3 cm kawałki230 g
grzybów shitake,pokrojonych w plasterki1 łyżka startego świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku,przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka
oleju sezamowegoPrzygotowanie:W małej misce dokładnie wymieszaj
bulion,
sos hoisin,
sos sojowy,
mąkę kukurydzianą i sos
chilli.Przelej 1/4 szklanki powstałego sosu do drugiej miski i wymieszaj go z pokrojonymi polędwiczkami. Pozostaw je w tej marynacie na 30 minut.Na dużym ogniu rozgrzej woka lub patelnię,następnie wlej 2 łyżki
oleju i rozprowadź go dokładnie także na ściankach.Włóż polędwiczkę i smaż mieszając około 2 minut,aż przestaną być widoczne jej surowe elementy. Przełóż ją do osobnego naczynia i wytrzyj woka lub patelnię papierowymi ręcznikami do sucha.Ponownie postaw woka na dużym ogniu i wlej łyżkę
oleju sezamowego. Włóż
szparagi i
paprykę,smaż mieszając około 2 minut. Dodaj
grzyby,
cebulę i białe części
dymki,i ponownie smaż całość mieszając kolejne 2 minuty. Następnie wrzuć
czosnek,
imbir i zielone części
dymki, smaż kolejną minutę.Wlej resztę sosu z pkt.1 i doprowadź całość do wrzenia.Dodaj polędwiczkę i podgrzewaj całość około minuty.Wyłóż na talerze i podawaj z ugotowanym
ryżem.Smacznego!
Share the post "Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i
szparagami"