Wykonanie
Książka Gordona Ramsaya "Zdrowa kuchnia" okazała się naprawdę udanym zakupem, przepisy z niej są bardzo ciekawe i apetyczne, np. ten;) Na wykorzystanie czekał
bakłażan, inne składniki są zwykle u mnie w lodówce, więc nic nie stało na przeszkodzie, żeby go wypróbować. Sprawdził się znakomicie, to wyjątkowo smaczne danie! Polecam:)Duszony
bakłażan po syczuańsku- 1 duży
bakłażan- 2 łyżki
oleju- kawałek
imbiru- 1 duży ząbek
czosnku- 1
cebula- 1
papryczka chili- 1/2
czerwonej papryki-
sól,
pieprz- 1
dymka- 2 łyżeczki
sezamuSos:- 75ml
bulionu z warzyw- 1 łyżka
sosu sojowego- 1 łyżka
wina ryżowego- 1 łyżeczka
sosu Worcestershire- 1 łyżeczka
cukru pudru- 1 łyżeczka
mąki kukurydzianejPokroić
bakłażana w plastry o grubości 1 1/2 cm, a te przekroić na pół.Wymieszać w misce składniki sosu i odstawić.Rozgrzać dużą patelnię i wlać na nią połowę
oleju.Wrzucić posiekany drobno
imbir,
czosnek,
czebulę i
chili i smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut.Dodać pokrojoną w paski
paprykę i smażyć przez minutę.Wlać resztę
oleju i dodać kawałki
bakłażana.Doprawić
solą i
pieprzem, kontynuując smażenie przez 3-4 minuty i często mieszając.Zamieszać sos i wlać go na patelnię.Dokładnie wymieszać i zmniejszyć ogień do najmniejszego.Dusić przez 8-10 minut lub aż
bakłażan będzie miękki, mieszając kilkakrotnie.Przełożyć uduszone warzywa na talerze, posypać posiekaną
dymką i uprażonym
sezamem.Podawać z
ryżem lub
makaronem.Czas przygotowania: 30 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 170 kcal