Wykonanie
Danie z pozoru banalnie proste do przygotowania, lecz absolutnie nie nudne. Zaskakuje w swojej prostocie feerią smaków i zapachów. Kuchnia orientalna pełna ryb,
owoców morza, warzyw i
makaronów nie przypadkiem uchodzi za najzdrowszą na świecie. I choć czasem potrzebuje niezliczonej ilosci składników-przypraw, warto je sobie skompletować, bo nic nie zastąpi zapachu
oleju sezamowego połączonego z
octem ryżowym i
sosem sojowym.Goraco polecam, w przepisie nie ma
soli poza tą do ugotowania
makaronu, pozostałą słoność
daje właśnie
sos sojowy. Przepis jest inspiracją dania Nigelli Lawson .
Składniki:250g
makaronu gryczanego
soba ( dostępny w internecie i dużych marketach)200 g
sera tofu50 g ziaren
sezamu2 łyżeczki
octu ryżowego5 łyżeczek
sosu sojowego1 łyżeczka
miodu4 łyżeczki
oleju sezamowego2
cebule dymkikilka gałązek
kolendrykilka
płatków chili1 łyżeczka startego świeżego
imbiruSposób przygotowania:
Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel
oleju. Odcedzić, nie przelewać
wodą. Wrzucić do miski. Dodać
ocet ryżowy, 2 łyżeczki
oleju sezamowego,
sos sojowy,
miód, starty
imbir i pokrojoną
dymkę. Wymieszać, doprawić
płatkami chili.
Tofu pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z pozostałym
olejem sezamowym na złoty kolor.
Makaron przełożyć do miseczek posypać ziarnami
sezamu i
kolendrą.
Danie smakuje dobrze zarówno zaraz po przygotowaniu jak i na zimno. Smacznego.