ßßß Cookit - przepis na Makaron soba z tofu

Makaron soba z tofu

nazwa

Wykonanie

Danie z pozoru banalnie proste do przygotowania, lecz absolutnie nie nudne. Zaskakuje w swojej prostocie feerią smaków i zapachów. Kuchnia orientalna pełna ryb, owoców morza, warzyw i makaronów nie przypadkiem uchodzi za najzdrowszą na świecie. I choć czasem potrzebuje niezliczonej ilosci składników-przypraw, warto je sobie skompletować, bo nic nie zastąpi zapachu oleju sezamowego połączonego z octem ryżowym i sosem sojowym.Goraco polecam, w przepisie nie ma soli poza tą do ugotowania makaronu, pozostałą słoność daje właśnie sos sojowy. Przepis jest inspiracją dania Nigelli Lawson .
Składniki:
250g makaronu gryczanego soba ( dostępny w internecie i dużych marketach)
200 g sera tofu
50 g ziaren sezamu
2 łyżeczki octu ryżowego
5 łyżeczek sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
4 łyżeczki oleju sezamowego
2 cebule dymki
kilka gałązek kolendry
kilka płatków chili
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić, nie przelewać wodą. Wrzucić do miski. Dodać ocet ryżowy, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sos sojowy, miód, starty imbir i pokrojoną dymkę. Wymieszać, doprawić płatkami chili. Tofu pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z pozostałym olejem sezamowym na złoty kolor. Makaron przełożyć do miseczek posypać ziarnami sezamu i kolendrą.
Danie smakuje dobrze zarówno zaraz po przygotowaniu jak i na zimno. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/11/makaron-soba-z-tofu.html