ßßß
Składniki:250g makaronu gryczanego soba ( dostępny w internecie i dużych marketach)200 g sera tofu50 g ziaren sezamu2 łyżeczki octu ryżowego5 łyżeczek sosu sojowego1 łyżeczka miodu4 łyżeczki oleju sezamowego2 cebule dymkikilka gałązek kolendrykilka płatków chili1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Sposób przygotowania:Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić, nie przelewać wodą. Wrzucić do miski. Dodać ocet ryżowy, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sos sojowy, miód, starty imbir i pokrojoną dymkę. Wymieszać, doprawić płatkami chili. Tofu pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z pozostałym olejem sezamowym na złoty kolor. Makaron przełożyć do miseczek posypać ziarnami sezamu i kolendrą.
Danie smakuje dobrze zarówno zaraz po przygotowaniu jak i na zimno. Smacznego.