Wykonanie
Share the post "
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring"Dziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego
śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na
śledzia a’la Milanówek, jednak na blogu
Trufli znalazłam wersję z
rodzynkami i
korzennymi przyprawami. Rewelacja! Delikatny
śledzik w słodko-kwaśnym,
pomidorowym sosie z korzenną nutą. Polecam!
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:1/2 kg
filetów śledziowych w
oleju2 łyżki
cukru1/4 szklanki
oleju4 łyżki
octu z
białego wina4 łyżki
koncentratu pomidorowego3 średnie
cebule, pokrojone w cienkie plasterkigarść drobnych
rodzynek1-2
liście laurowe3-4 ziarnka
ziela angielskiegokurkuma,
sól,
imbir w proszkuew. odrobina jasnej
gorczycyPrzygotowanie:
Śledzie obmyj z
oleju i namocz przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie z dodatkiem
mleka. Następnie przepłukaj
śledzie pod zimną, bieżącą
wodą i osusz.Na dużej patelni rozgrzej
olej i włóż
cebulę, smaż do zeszklenia, po czym dodaj
cukier.Cały czas mieszając dodać
liść laurowy i
ziele angielskie i smaż przez minutę.Dopraw
solą i dodaj koncentrat i
ocet,
kurkumę,
rodzynki, szczyptę
imbiru i ew.
gorczycę.Duś 3-4 minuty, lub do miękkości
cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia.
Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki i pozostaw na kilka dni. Najsmaczniejsze są po 3 dniu.Smacznego!
English versionChristmassy pickled herring(4 servings)Ingredients:1/2 kg herring fillets1/4 cup vegetable oil3 medium onions, sliced2 tbsp sugar1-2 bay leaves3-4 allspice berriespinch of salt4 tbsp tomato paste4 tbsp white
wine vinegara handful of raisinspinch of turmericpinch of ground gingerPreparation:Soak herring fillets for a few hours (or over the night) in cold water or milk. It will
make it
more tender and delicate. Remove the liquids and set aside.Heat the oil in a medium pan, and fry the onions until translucent.Add sugar, bay leaves and allspice berries. Simmer on a small heat for a minute.Add a pinch of salt, tomato paste, vinegar, raisins, pinch of ginger and pinch of turmeric.Simmer for 3-4 minutes, or until the onion will be soft. Stir it from
time to
time. Leave it to cool.Cut herrings into 2-cm piecesIn a big jar arrange a layer of herrings, cover it with the sauce. Repeat until you run out of ingredients. The last layer should be the sauce.Leave it in a fridge for at least 3 days for flavours to develop.Enjoy!Share the post "
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring"