Wykonanie
Bardzo, ale to bardzo lubię
śledzie. I choć przez jakiś czas
mogę się bez nich obyć, a nawet przez pewien dłuższy czas musiałam się obyć, to nachodzi mnie na nie czasami taka ochota, że zrobić muszę. Na szczęście mam teraz dostęp do
filetów śledziowych, więc robię je regularnie kilka
razy w roku. Obowiązkowo oczywiście na święta .
Śledzie a la Milanówek są bardzo proste do zrobienia. Pyszny
pomidorowy, lekko słodkawy sos świetnie komponuje się ze
śledziami.
Śledzie a la Milanówek dzięki dodatkowi ziaren
gorczycy mogą dość długo postać, co jest przydatne, gdy tydzień po świętach, nachodzi nas ochota na coś "świątecznego". Polecam. Przepis pochodzi z książeczki
Hanny Szymanderskiej "Wigilia"Przepisy na inne, pyszne
śledzie:
Śledzie w
cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z
ziołamiŚledzie po kaszubsku
Śledzie z
rodzynkami50 dag
filetów śledziowych2 łyżki
cukru1/4 szkl.
oleju4 łyżki
octu 6% (
daję winny)4 łyżki
koncentratu pomidorowego30 dag
cebuli2-3 ziarna
ziela angielskiegolistek laurowykilka ziaren
gorczycyCebulę siekamy w cienkie półtalarki, szklimy na
oleju, dodajemy
cukier i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy
ocet, koncentrat,
przyprawy, mieszamy i dusimy kilka minut. Dodajemy
gorczycę, zdejmujemy z ognia, studzimy.Pokrojone na kawałki
filety śledziowe przekładmy warstwami z sosem. W lodówce może stać do 2 tygodni.Przepis bierze udział w akcji Gotujemy po polsku, którego patronem jest serwis zPierwszegotłoczenia.pl