ßßß Cookit - przepis na Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler

Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Śledzie po Kaszubsku to nic innego jak śledzie w pomidorach z nutką słodyczy. Ciekawy smak w troszkę innej odsłonie niż tradycyjne filety śledziowe w oleju z cebulką - przekąska idealna na święta, przyjęcia.
500 g filetów śledziowych (matjas)
300 g cebuli
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
pół łyżeczki gorczycy (całej)
Płaty śledziowe płukamy, a następnie moczymy przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy).
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokr ojoną w paseczki, lub kosteczkę . D odajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy i wszystko dusimy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy gorczycę.
Całość możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i ewentualnie soli (jeżeli śledzie byłyby mało słone). Studzimy.
Wymoczone filety odsączamy i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami.
Przechowujemy w lodówce, w szklanym, szczelnym słoiku do 2-3 tygodni.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2016/03/sledzie-po-kaszubsku-wedug-magdy-gessler.html