Wykonanie
Myślę, że u każdego z Was na Wigilii nie zabraknie różnego rodzaju ryb w tym roku. U mnie w tym roku będą gościć
między innymi
śledzie po kaszubsku. Przyznam, że jedne z moich ulubionych ryb, jakie można spożywać w ten czas :).Składniki:- pół kg
filetów śledziowych- 1,5 szklanki
mleka- 2 płaskie łyżki
cukru- 5 łyżek
oleju- 5 łyżek
koncentratu pomidorowego- 2
cebule- 3 łyżki
octu (może też być
jabłkowy)- kilka ziaren
ziela angielskiego- 4
liście laurowe- kilka ziarenek
gorczycyPrzygotowanie:
Filety śledziowe kroimy na kawałki, wkładamy do plastikowego pudełka, zalewamy
mlekiem i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
cebulę i smażymy przez chwilkę. Następnie dodajemy
cukier i mieszamy. Kolejno wlewamy
ocet, dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie orz
koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy
gorczyce.Kawałki filetów przekładamy na przemian sosem i wkładamy do lodówki. Najlepiej jest je zrobić dwa dni przed, wtedy idealnie się zamarynują.