Wykonanie
Share the post "Serowa zupa krem z dyni z
kurkami / Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles"Dziś przedstawiam pierwszy w tym roku, i na pewno nie ostatni, przepis na zupę z dyni. Uwielbiam je, dlatego testuję różne jej wariacje. Tym razem proponuję ją z
soczewicą,
marchewką i
papryką, podaną z podsmażonymi
kurkami – rewelacja! Kombinacja może niestandardowa, ale zupka wyszła pyszna. Polecam!Scroll down for recipe in English
(7-8 porcji)Składniki:1 -2 łyżki
oleju roślinnego1 średnia
cebula, pokrojona na plasterki1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni250 g
marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki2
czerwone papryki, pokrojone w kostkę175 g
czerwonej soczewicy1 łyżeczka
kminu rzymskiego1 łyżeczka wędzonej
papryki1,5 litra
bulionu drobiowego200 g ulubionego
sera żółtego, startego na tarce1/2 szklanki
śmietany 18 %250 g
kurek, oczyszczonych, duże przekrojone na połówki
sól i
pieprzszczypiorek i
kolendra do podaniaPrzygotowanie:Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu łyżkę
oleju, włóż
cebulę i szczyptę
soli i smaż do zeszklenia, przez około 3 lub 4 minuty. Dodaj
dynię i
marchewkę, wymieszaj i smaż przez kolejne kilka minut.Następnie włóż
paprykę,
soczewicę, dopraw
kminem i wędzoną
papryką i smaż przez minutę, po czym dodaj
bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.W międzyczasie podsmaż na
oliwie kurki z odrobiną
soli i rozłóż je do miseczek.Gdy wszystkie warzywa zmiękną zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie umieść ponownie garnek na małym ogniu, dodaj
ser i
śmietanę i podgrzewaj mieszając, aż
ser się roztopi. Dopraw zupę do smaku jeżeli to konieczne.Rozlej zupę do przygotowanych miseczek z
kurkami, posyp
szczypiorkiem i
kolendrą i podawaj.Smacznego!
Recipe in EnglishCheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles(7-8 servings)Ingredients:1 -2 tbsp vegetable oil1 medium onion, sliced1 kg, peeled and cubed pumpkin250 g carrots, peeled and sliced2 red peppers, chopped175 g red lentils1 tsp cumin1 tsp smoked
paprika1 , 5 litres chicken stock200 g cheese, grated1/2 cup double cream250 g chanterelles, cleaned and big one halvedsalt and pepperchives and coriander to garnishPreparation:Heat a large pan with oil, add the onion and a pinch of salt and cook on low heat until translucent, about 3 or 4 minutes. Add in the pumpkin and carrots, stir and cook for a further couple of minutes.Add in the red peppers, lentils, cumin and
paprika and cook for another minute, then add in the stock. Bring to a boil and simmer for 20 minutes.Meanwhile, saute the chanterelles in
olive oil for a few minutes and divide them in the bowls.After this
time, take the soup off the heat and blend until smooth. Place back over low heat, add in the cheese and heavy cream and stir until the cheese has melted.Ladle the soup out and garnish with a some chopped chives and coriander.Enjoy!
Share the post "Serowa zupa krem z dyni z
kurkami / Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles"