Wykonanie
Zupa z
soczewicy i
papryki to kolejna propozycja w
soczewicą w roli głównej. Stwierdzam, że czymkolwiek byśmy
soczewicy nie przyprawili, zawsze będzie pyszna. To naprawdę idealne warzywo i szkoda, że tak późno je poznałam. Dzisiejsza wersja to wariacja na temat paprykarza węgierskiego. Nie ma
mięsa, ale jest
papryka, surowa i w proszku, jest
chilli i jest
śmietana. Całość bezproblemowa w przygotowaniu i bardzo szybko możemy cieszyć się
kubkiem gorącej, aromatycznej i zdrowej zupy z
soczewicy. Polecam.Polecam również inne zupy z
soczewicą:Z
boczkiemZ
soczewicy zielonejOrientalnaZ
marchewką i
kminem rzymskim
1 szklanka
soczewicy czerwonej1
papryka czerwona, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę1
marchewka, starta na grubej tarce1
cebula, pokrojona w kostkę1/2
papryczki chilli, bez pestek, posiekana1 łyżka
papryki sproszkowanej1 litr
bulionu warzywnegoolej do smażenia
sól i
pieprz do smaku
śmietana do podania
natka pietruszkiNa patelni rozgrzewamy
olej, podsmażamy
cebulkę, aż będzie szklista, dodajemy
marchewkę,
chilli i
paprykę, smażymy ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Soczewicę wsypujemy do garnka zalewamy
bulionem i gotujemy. Po ok 15 minutach dodajemy pozostałe warzywa. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z kleksem
śmietany i
natką pietruszki.