ßßß Cookit - przepis na Zupa z soczewicy i papryki

Zupa z soczewicy i papryki

nazwa

Wykonanie

Zupa z soczewicy i papryki to kolejna propozycja w soczewicą w roli głównej. Stwierdzam, że czymkolwiek byśmy soczewicy nie przyprawili, zawsze będzie pyszna. To naprawdę idealne warzywo i szkoda, że tak późno je poznałam. Dzisiejsza wersja to wariacja na temat paprykarza węgierskiego. Nie ma mięsa, ale jest papryka, surowa i w proszku, jest chilli i jest śmietana. Całość bezproblemowa w przygotowaniu i bardzo szybko możemy cieszyć się kubkiem gorącej, aromatycznej i zdrowej zupy z soczewicy. Polecam.
Polecam również inne zupy z soczewicą:
Z boczkiem
Z soczewicy zielonej
Orientalna
Z marchewką i kminem rzymskim
1 szklanka soczewicy czerwonej
1 papryka czerwona, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę
1 marchewka, starta na grubej tarce
1 cebula, pokrojona w kostkę
1/2 papryczki chilli, bez pestek, posiekana
1 łyżka papryki sproszkowanej
1 litr bulionu warzywnego
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
śmietana do podania
natka pietruszki
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, aż będzie szklista, dodajemy marchewkę, chilli i paprykę, smażymy ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Soczewicę wsypujemy do garnka zalewamy bulionem i gotujemy. Po ok 15 minutach dodajemy pozostałe warzywa. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z kleksem śmietany i natką pietruszki.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/02/zupa-z-soczewicy-i-papryki.html